Kilátástalan az Unit-Linked életbiztosítások sorsa

Számtalan tény és piaci hír bélyegezte meg az utóbbi időben az életbiztosítási piac eddig legsikeresebb termékének, a befektetéssel egybekötött, vagyis unit-linked életbiztosítások sorsát és ezek alapján úgy tűnik, hogy termék sorsa hosszú időre megpecsételődött a hazai piacon.

Helyette ágazati szakértők a kockázati életbiztosítások felfuttatását javasolják, csakhogy ez a szolgáltatás-csoport Magyarországon fejletlen és fejlesztéséhez nincs meg a megfelelő tőke. Ráadásul az EU december 21. után életbe lépő gender-direktívája ennek növekedési lehetőségeit is alaposan aláaknázta.

Negatív tények

Az életbiztosítási piac bevételei az első félévben 7,4 százalékot zuhantak a tavalyi év hasonló időszakához képest, az unit-linked biztosítások aránya ezen belül a mínusz 12 százalékot is túllépte. Az aktív szerződésszám a végtörlesztési időszak hatására az első negyedévben több mint 5 százalékkal esett vissza, és mintegy 55 milliárd forint hagyta el ennek következtében a piacot. A második negyedéves kötésszám 19 százalékkal maradt el a tavalyitól. A Brókernet szakadása, és a CIG féléves, brutális mínuszokat villogtató beszámolója mind arról tanúskodik, hogy az üzletág nagyobb szereplői komoly bajokkal küzdenek. Mindemellett egyre több komoly pénzügyi elemző blog titulálja drágának ezt a megtakarítási formát, és ajánlanak más módszereket - amikhez a bankok egyre jobb ajánlatokkal kecsegtető megtakarítási számlái is besegítenek.