Kiskorúak és idősek életbiztosításai

Magyarországon két életkorra nem igazán jellemző az életbiztosítások és balesetbiztosítások megkötése: az idősekre és a fiatalokra.

Az időseknél nem annyira a lakossági, mintsem a biztosítótársaságok felől hiányzik a hajlandóság, ami nem véletlen. Hiszen minél idősebb valaki annál valószínűbb - már csak statisztikai szempontból is - hogy elhalálozik, vagy valamilyen baleset éri, tehát hogy a biztosítóknak kárkifizetési kötelezettségük lép életbe. Épp ezért a legtöbb kockázati életbiztosítást, 65 éves korig lehet megkötni, de maximum úgy, hogy lejáratkor az illető nem lehet idősebb 75 évesnél. A balesetbiztosításoknál ez egyes esetekben 10-10 évvel kitolódik. Minél idősebb valaki, annál inkább felmegy a kockázati életbiztosítások, balesetbiztosítások, és egyéb hozzájuk hasonló (például a temetkezést fedező) biztosítások ára - igaz a végösszeg nagyban függ az életviteltől, és a káros szenvedélyek számától is.

18 év alatt

A kiskorúakat még az idősebbeknél is kevesebb ilyen biztosítás védi, pedig nekik sem ártana. Itt nem a kockázati életbiztosításokról, hanem inkább a balesetbiztosításokról, illetve az előbbiekhez köthető műtéteket fedező biztosításokról van szó. Ugyanis a statisztikák szerint minden tizedik gyermeket éri valamilyen súlyosabb baleset, amíg felnő - leginkább sportsérülések. Ezen belül is a végtagtörések, és a különböző, komolyabb műtétek a leggyakoribbak. Igaz, hogy az állam minden, 18. életévét el nem ért polgárra köt balesetbiztosítást, ám ennek a fedezeti szintje alacsony, és nem túl kiterjedt (nincs benne baleseti, műtéti, égési sérüléseket vagy kórházi napidíjat térítő opció).

Sokszor az is baj, hogy nincs külön fiatalokra kalibrált opció. Pontosabban egyre nő a családi baleset- és életbiztosítások szerepe, ahogy az az opció is, hogy a lakásbiztosításokhoz kötnek a gyermek számára kiegészítő élet- vagy balesetbiztosítást. Legalábbis ezeket a példákat hozta fel Homonnai Katalin, az Aegon Magyarország Általános Biztosító Zrt. termékmenedzsere. A befektetéssel egybekötött, úgynevezett unit-linked életbiztosítások pedig azért gyakoriak viszonylag a gyermekeknél, hogy 18 élves koruk elmúltával legyen pénzügyi alapjuk egy gépkocsi, egy ház vagy tanulmányaik finanszírozására.