Komoly változtatás az életbiztosítások piacán

A nemrég benyújtott, Nemzetgazdasági Minisztérium által jegyzett biztosítási salátatörvényben sok intézkedés megtalálható: az eddig kötelezővezető orvos alkalmazásának felfüggesztési lehetősége, a nemzetközi kártérítéseket intéző iroda kiszervezése az eddig elismerten jól működtető Mabisz szárnyai alól, valamint az unit-linked (vagy befektetéssel egybekötött) életbiztosítások „finomhangolása.”

Eme finomhangolás egyik lépcsőfoka, hogy immáron törvényessé teszik azt a válság során már vészhelyzetben használt intézkedést, hogy a biztosítók befagyaszthatják a befektetési életbiztosítások keretében kínált eszközalapot. Szó szerint idézve a még átírható törvénycikkelyt: a biztosító az ügyfelek érdekében a befektetési egységekhez kötött életbiztosítási szerződéshez kapcsolódó eszközalap befektetési egységeinek eladását és vételét felfüggeszti, amennyiben az eszközalap nettó eszközértéke, illetve ezzel együtt a befektetési egységeknek az árfolyama azért nem állapítható meg, mert az eszközalap eszközei részben vagy egészben illikviddé váltak.

Ez azt jelenti, hogy ha a papírok eladhatatlanná váltak a piacon, akkor a biztosító egy, de „indokol esetben” akár két évig is felfüggesztheti a papírok adás-vételét, és ez által kifizetéseket sem lehet eszközölni - így a befektetők sem juthatnak a pénzükhöz. Erről természetesen a biztosítónak értesítenie kell a befektetőit, ráadásul minden hónapban, hiszen a felfüggesztés havonta hosszabbítható meg, ha alapból elérné az egy hónapos időkeretet. Ha valakinek akkor járna le az életbiztosítása, miközben az egyik általa befizetett alap be van fagyasztva, akkor úgy kell kifizetni, hogy azt az alapot (akkor ) nem kell számításba vinni, csak akkor, amikor újraindul. Ha pedig két éven belül nem megy az alap beindítása, akkor a biztosítónak fel kell számolnia az alapot, és az aktuális árfolyamon rendeznie kell tartozását a befektetőkkel. Ezzel elviekben a biztosító trükközhetne is, de ez eléggé valószínűtlen, hiszen renoméján igen komoly csorba esne (az érintettek valószínűleg soha többet nem választják az adott biztosítót).

Pár napos felfüggesztések egyébként most is akadnak - például a BNP Paribas több alapjánál éppen - de ezek csupán arra szolgálnak, hogy az egyik esernyőalapból a másikba való átcsoportosítás problémamentesen végbemenjen. Az intézkedés több szakértő szerint intő jel arra nézve, hogy „az unit-linked életbiztosítások esetében számos olyan dolog következhet be, amire az ebbe fektetők semmilyen hatással sincsenek.”