Lakás előtakarékosság kontra életbiztosítás

A megtakarítások különösen fontossá váltak hazánk lakosságának az utóbbi években - legalábbis erre világít rá több, egymástól független felmérés is.

Nyilván ez nem független a gazdasági világválság tombolásától, és a másodlagos nyugdíjpillér lebontásától, de annak ellenére többen teszik félre a pénzüket, hogy egyre kevesebbeknek van erre módjuk. Azonban jól meg kell válogatnunk, hogy mire és mibe fektetjük megtakarításainkat - ugyanis minden formájának különböző funkciói és felhasználási módozata van.

Ez vagy az?

Magyarországon a két legnépszerűbb előtakarékossági forma a lakás előtakarékosság, és az unit linked, vagyis befektetéssel összekötött életbiztosítás. Előbbit mindössze három cégtől tudjuk igényelni, és lényege, hogy az általunk berakott pénzt az állam 20 százalékkal támogatja, de maximum évi 72 ezer forinttal - vagyis havi húszezret kell beraknunk, ha maximálisan ki akarjuk használni a támogatást. A futamidő 4-től 10 évig terjedhet, kivétel után csak lakásvásárlásra vagy felújításra tudjuk felhasználni, és ha előbb vesszük ki, akkor nagyon komoly mínuszokkal tudjuk csak abszolválni azt. Az unit-linked életbiztosítások futamideje minimálisan tíz év- ez után tudjuk csak kamatadó-mentesen kivenni a megtakarításunkat - és több mint tíz biztosító 50 ajánlata közül válogathatunk. A kezdeti költségek nagyok, ám a futamidő végén bármire felhasználható. Legjobban akkor járunk, ha megtakarításainkat megosztjuk, és mindkettőbe belevágunk.