Mennyibe kerül egy gyermek?

Egy gyermek felnevelése nem csak időt és energiát, hanem rengeteg pénzt is felemészt - és közel sem jár ennyi plusszal az állami támogatás, még családi adókedvezmény bevezetése ellenére sem.

Egy friss felmérés szerint egy gyermek felnevelése évi 40 ezer forint pluszköltséget testál a családra, azonban ez az összeg egy bizonyos életkor elérésével havi 90 ezer forintra is emelkedhet. Összességében a főiskola elvégzéséig így 13-15 millió forintot kell szánnunk gyermekünk fejlődéshez - és ebbe nincsenek benne a lakás és a gépkocsi árai, valamint még azok az extrák sem, amit valószínűleg minden szülő szeretne megadni csemetéjének (extra képzések, táborok, sportolási lehetőségek, külön iskolák, stb.).

A legnagyobb költséget egyértelműen három dolog jelenti: a felsőoktatás, a saját gépjármű és a saját ház. A saját gépjármű megoldható akár pár tízezer forintból is, de az utóbbi kettő szinte biztosan milliós nagyságokba szökik. Ezért érdemes ezekre a kiadásokra már a gyermek születésétől kezdve felkészülni, hiszen több gyermek esetén már szinte elviselhetetlen költségeket jelentenek a legtöbb családnak – a diákhitel és a támogatott lakáshitel pedig akkor sem, a legjobb megoldás, ha jobb a feltételük, mint a piaci hiteleknek. A leggyakrabban igénybe vett megoldások a babakötvény, a különböző pénztári gyűjtőakciók, és a befektetéssel kombinált életbiztosítás.

A babakötvény azért örvend kiemelt népszerűségnek, mert viszonylag kis összeggel is elkezdhető a takarékoskodás, és az állam is folyton hozzárak az itt gyűlő pénzhez. Hátránya, hogy kizárólag lakás- vagy továbbtanulási célra használható fel az ott gyűlő összeg, és csak 18 éves kor eltelte után. A különböző perselyek nem köteleznek állandó, havi befizetésre, ám kamatozásuk sem a legjobb. A legjobb választás ezért, ha szabad felhasználású keretet keresünk egy jól megkötött unit-linked életbiztosítás. Ezek induló költségei folyamatosan csökkennek, és jól megválasztva akár évi 10 százalékos kamatra is szert tehetünk, és még kamatadó sem terheli az így gyűlő összeget - ráadásul beépített életbiztosítás is van benne. Hátránya, hogy a lejárati idő előtt nem vehetjük ki a pénzt, különben nagyot bukunk rajta, és évente egyszer rá kell nézni, hogy nem kell-e átrendezni a portfóliót. Ehhez érdemes életbiztosításokhoz értő segítség igénybevétele, ha mi magunk nem mozgunk otthonosan benne.