Merre haladjanak az életbiztosítók?

Az életbiztosítási szektor válságban van. Igaz nem akkorában, mint hazánkban (itt az első félévben 7,4 százalékot zuhantak a bevételek, és az előrejelzések alapján az év végére csak rosszabb lesz), de határozottan abban leledzik.

Ez nem holmi statisztikai mutatók alapján előállt, korrigálható tény, hanem a világ egyre gyorsabb változásával jár együtt - vagyis sok olyan új probléma jelent meg, amire az életbiztosítási szektornak globális szinten választ kell adni. Lássuk mik is ezek.

Kihívások

A világ gazdasági növekedés szempontjából kezd két részre szakadni: a még mindig válságban vergődő Európa és Japán (valamint a vele szoros kapcsolatban lévő országok), és mindenki más, aki már kimászott a gödörből és jelenleg prosperál. Ráadásul az EU-n belül is kezd egy kétpólusú rendszer létrejönni, és az életbiztosítóknak mindhárom térségben gyökeresen más üzleti modellt kell alkalmazniuk a sikeres működéshez. Ráadásul a fejlett országokban a nyugdíjrendszer egyre inkább összeomlóban van: ahogy telnek az évek, úgy tart el egyre több időst egyre kevesebb aktív dolgozó. A nyugdíj helyet más öngondoskodási formák kerülhetnek előtérbe, amibe az életbiztosítások is beletartoznak - már csak ki kellene használni a kínálkozó lehetőséget. Ezen felül az internet szerepének térnyerésével a disztribúciós lehetőségek is gyökeres átalakításra szorulnak- és az ügyfélpanaszok is kezdenek egy új irányt venni.