Mi vár a unit-linked életbiztosítási piacra?

A unit-linked, vagyis a befektetéssel összekötött életbiztosítások hozták össze az életbiztosítási szektor mínuszának nagy részét (9 százalékos össz. mínuszhoz 12,6 százalékos unit-linked csökkenést társult), ami nem véletlen, hiszen az életbiztosítási szerződések nagy része ide sorolható.

Ugyanakkor a bankok megtakarítási számlái és az államkötvények egyre inkább kezdik elszedni a megtakarításokat a unit –linked piac elől (az egyiknek állami támogatások, a másiknak az alacsony induló költségek segítenek), ráadásul a végtörlesztési időszak is felmorzsolta a szerződések mintegy 5 százalékát.

Növekedési kilátások

A unit-linked életbiztosítási piac számára reményt jelenthet az egyre csökkenő banki kamatozás (amit jegybanki alapkamat folytonos megvágása gerjeszt) valamint az is, hogy az új generációs termékeknél korántsem akkora az induló költség, mint egykoron volt. Továbbá a magánnyugdíj-pénztárak eltűnésével hosszú távon akkora megtakarítási potenciál szabadult, fel, amiből biztos profitálhat az, aki valahogy kihúzza még egy-két évig ezen a piacon. Elvégre a magyar megtakarítások csupán 6 százaléka van életbiztosításokban.