Módosulnak a biztosítási törvények

Az új biztosítás tárgyú törvény módosításának tervezetét közzétették a kormány honlapján és az eddigi gyakorlat szerint ezek megszavazása nem lehet kérdéses - maximum a törvény szövege változhat még meg, akár a végszavazás előtt.

Ezen változások egyik legfontosabb pontja, hogy a kormány megfogadta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) javaslatát, arról, hogy korlátozni kellene az életbiztosítással foglakozó biztosítók Multi Level Marketing (szerű) felépítését. Ilyen volt a Brókernet, és a most belőle kivált új cég is kicsit hasonlóan fog működni. Ez ugyanis a PSZÁF indoklása szerint olyan spirálba hajszolhatja a lakosságot, amiből nem lehet kikeveredni.

Hiszen az MLM alapú, életbiztosítással foglakozó cégek egy részének az volt a lényege, hogy aki köt egy életbiztosítást (jellemzően unit-linked, vagyis befektetéssel kombinált életbiztosítást), az beállhat a céghez, és az életbiztosítását simán fedezi az általa értékesített életbiztosításokból. Csakhogy ehhez havi egy életbiztosítást el kell adnia, ami egy idő után lehetetlenné válik, hiszen akiknek eladott, már ők is árulnak, és előbb vagy utóbb több lesz az eladó, mint a vevő - ezért a rendszerbe bele van kódolva az összeomlás. Az új törvény értelmében senki sem válthatja ki a saját biztosítási díjait azzal, hogy biztosítási tevékenységbe kezd. Mivel a fizetéses verziót (vagyis hogy a biztosító fizet neki a közvetítésért, majd azt ő visszafizeti a biztosítónak havidíjként) számos adó és adminisztratív költség sújtja, ezért valószínűleg ezzel sikerül elérni a kívánt hatást.

Egy másik, igaz kisebb súlyú változás szintén az életbiztosítások piacát érinti. Az eddigi kötelező „vezető orvos” alkalmazása a törvények életbe léptetésével többé már nem lesz kötelező. A vezető orvos feladata volt a kockázati - vagy részben kockázati - életbiztosítások esetében, hogy elbírálja az ügyfél egészségi állapotát. Az indoklás szerint az elbírálás és az egészségügyi kimutatások technológiájának fejlődése immáron nem teszi szükségessé ennek a pozíciónak a kötelező megtartását. Ám a vezető aktuárius (matematikust), vezető jogtanácsos, továbbá számviteli- és belső ellenőrzési vezető alkalmazása továbbra is kötelező minden, ezzel foglakozó biztosító számára.