Nehéz helyzetek megmentői: életbiztosítások és társaik

A gazdasági világválság mindenki számára megmutatta, hogy fel kell készülnünk a nehéz helyzetekre, hiszen bármikor elveszíthetjük állásunkat, lehetetlen mértékben megdrágulhat a hitelünk - ugyanúgy, ahogy egy baleset is bármikor tönkreteheti szépen felépített jövőképünket.

Ezekre jelenthetnek biztonsági záradékot az életbiztosítások és társaik. A hagyományos, kockázat alapú életbiztosítás akkor fizet, ha a biztosított a biztosítás időtartalmán belül elhalálozik - így biztosítva a túléléshez szükséges összeget családjának. Ezt a típusú életbiztosítást általában a kenyérkeresőre szokták kötni. A biztosítás havi díja nagyban függ a biztosított életkorától, nemétől, egészségügyi állapotától, és életvitelétől (a dohányzás például nagyban drágítja).

Nem csak halál esetén

Azonban nem csak halál esetére lehet felkészülni. A Balesetbiztosítás például akkor térít, ha valamilyen komolyabb baleset ér minket - így pótolva a lábadozásunk alatt kiesett munkadíjat, de fedezetet jelenthet komolyabb, TB-által nem finanszírozott kezelések végrehajtására is. A szintén jellemzően családfők által kötött jövedelembiztosítás akkor siet egy komolyabb havi összeggel segítségünkre, ha önhibán kívül elvesztenénk az állásunkat. Fontos megjegyezni, hogy itt mind egy minimálisan munkahelyen eltöltött idő szükséges, és egy bizonyos türelmi idő is van, amelyen belül a biztosítás még nem lép életbe.