Nem éri meg bankba tenni a pénzt- rövid időre

A második Varga-csomag bejelentésének gyakorlati jelentősége még nem nagyon ért el az átlagpolgárok tudatába.

Pedig van egy pontja, ami nagyon súlyosan kihat az átlagemberekre, leginkább azok megtakarításaira: ez pedig a 0,6 százalékra emelt tranzakciós adó, amihez hozzájön a szintén megemelt kamatadó is. Feltételezések szerint a hamarosan életbe lépő intézkedések hatására, és a várható újabb alapkamat vágás következtében fél évnél rövidebb időre egyenesen veszteségessé válik a pénzek bankban való fialtatása.

Számtan

Vegyük azt, hogy sikerült megspórolnunk 100 ezer forintot: ezt berakjuk a bankba, hogy biztonságban tudjuk, és még a kamatozzon is valamennyit. De ha esetleg megszorulunk, vagy csak kedvünk támad nyaralni, és hirtelen szükségünk lesz pénzre, ezért három hónap után kivesszük - akkor a kamatok ellenére kevesebbet fogunk kivenni, mint amennyit beraktunk. Számoljunk egy jelenleg kedvezőnek számító, 4 százalékos kamattal. Ez csökken a megemelt kamatadóval (160 forint), az egészségügyi hozzájárulással (60 forint), valamint a 6 ezrelékes tranzakciós illetékkel (605 forint), és így mindössze 175 forint kamat marad meg. Ennél viszont jóval többet visz el a számlavezetési havidíj, a pénzfelvételi díj, és a többi banki költség. A Napi gazdaság számításai szerint fél évnél rövidebb betéti idő alatt egyenesen rosszul járunk, de éves szintén is mindössze 0,7 százalékos kamat érhető el, amit az infláció még a mostani, várhatóan nyomott szinten is bőven meg fog haladni - tehát reálértéken még így is csökkeni fog a vagyonunk.

Sokak számára az a kérdés, hogy egyáltalán megéri-e ennyi pénzért megszenvedni a bankba tétel és kivétel fáradságait - főleg hazánkban, ahol amúgy is évről évre híznak a párnába varrt összegek. De ha valaki felelős pénzügyi döntést kíván hozni, akkor sokkal jobban megéri a pénzét életbiztosításokba fektetni - főleg azokba, amikkel már rendelkezünk, így elkerülhetik a magas indulási költségeket. Az életbiztosítások átlagosan - ha nem olyan szerződésünk van, ahol nincs betett összeg esetén kezelési költség- szintén csak fél év alatt termelik ki a betéti díjakat, de utána jóval nagyobb kamatokat hoznak. Az alapkamatok miatt amúgy is megindultak idén az egyszeri befizetések az életbiztosítások piacán: 2013 első negyedévében ez húzta a bevételüket 6 százalékos pluszba a tavalyi, 9 százalékos csökkenésből (több mint 100 millió érkezett ilyen formában).