Pénzkivonás az életbiztosítási szektorból

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének harmadik negyedéves, életbiztosítási szektorról szóló jelentésének főbb számait már boncolgattuk egy előző bejegyzésben: lényege a visszaesés és a visszaesés.

Az előző két félévhez első látásban csak annyival rosszabb a helyzet, hogy az eddig növekedést produkáló - igaz, az ágazati bevétel kevesebb, mint egynegyedét előállító - kockázati és vegyes életbiztosítások is komoly visszaesést szenvedtek el az előző év hasonló időszakához képest. Azonban ha jobban megnézzük, van egy sokkal kiábrándítóbb adat is.

Forráskivonás

A kockázati életbiztosítások visszavásárlási értéke egyetlen negyedév alatt 56 százalékkal esett vissza – ezt a mértéket még egyetlen év alatt sem sikerült eddig elérni, nem hogy három hónap leforgása alatt. Ez egyértelműen brutális mértékű forráskivonásról árulkodik, amely együtt jár azzal, hogy sokan lekötési idő előtt szüntetik meg az életbiztosításukat. Vagyis az ügyfelek komoly veszteséget is vállalnak, csak hogy minél előbb a pénzükhöz jussanak. Az elmúlt tíz év negyedéves negatív csúcsa 102 ezer életbiztosítás kötése volt, ennél 2012 harmadik negyedévében csupán 1-2 ezerre tudtak többet eladni, ami jól jelzi piaci állapotokat. Az unit-linked életbiztosításokban tartott összeg csupán a kifejezetten magas hozam miatt növekedett.