Problémák, jogi huzavonák az életbiztosítások adózásában

Azt már megszokhattuk, hogy a rapid törvényalkotásban finoman szólva sem sikerült mindig minden jogszabályt tökéletesen megfogalmazni - ékes példa erre új államfőnk, Áder János folyamatos törvényvisszaküldései, amiknek minden esetben ez az alapja.

Az életbiztosítások adózásáról szóló törvény is ilyenre sikerült - pedig előtte több hónapig egyeztetett a minisztérium a szakértőkkel és a szakmával. A pontatlanság oka, hogy ezt a kész törvénytervezetet egyéni indítványok „kicsit” átalakították, így átírva, és összekutyulva a végül elfogadott törvényt.

Megoldás, változás

A törvény a fent említett gyakorlattal gyakran élő államfőnk szentesítésére vár - a pontatlanságokra pedig József-Polonyi Gábor közgazdász, a MABISZ egykori adófőtanácsosa hívta fel a figyelmet, nyílt levélben. A legnagyobb változtatás pedig az, hogy az unit-linked életbiztosítások továbbra is adómentes juttatásként lesznek adhatóak - míg az eredeti változat szerint csak a ténylegesen kockázati életbiztosításoknál maradhatott volna meg az adójogi ösztönzés. Az indoklás egyszerű: a kockázati életbiztosítás az öngondoskodás ékes példája, míg az unit-linked életbiztosítás burkolt fizetési többlet, amely kikerüli az adózást.