Sokan nem értik az életbiztosításokat

Sajnálatos módon sokan nem értik az életbiztosításokat. Általában még azok sem akik, birtokosai egynek - derül ki a Hannover Re viszontbiztosító és a ProtectionRewiew kutatási szervezet jóvoltából végzett felmérésből.

A megkérdezettek négyötöde nem tudta felsorolni egy 25 év lejáratú, kockázati életbiztosítás főbb jellemzőit. Ez még talán akkora probléma nem is lenne, de azok közül, akik életbiztosítással rendelkeznek, is csupán a 29 százalékuk volt képes aztleírni, hogy tulajdonképpen mire jó az a kötvény, ami a tulajdonukban van. A kritikus balesetek után fizető biztosítások leírását pedig csupán a válaszolók negyede tudta megadni.

Népszerű, de miért?

Mindezek ellenére a megkérdezettek mintegy fele szerint kiemelt fontosságú az életbiztosítás- igaz, egy másik részük szerint ez kifejezetten a jól keresőek kiváltsága, vagyis luxus. A megkérdezettek 35 százaléka a biztosítás ára miatt nem él az életbiztosítás lehetőségével - igaz az életbiztosítással nem rendelkezők közt 20 százalékkal nagyobb volt az „élj a mának„ szemlélet (61%), mint a kötvénytulajdonosok körében. Ezek szellemében az embereknek sokkal nagyobb szükségük van egy pénzügyi tanácsadóra, mint egy biztosítási ügynök segítségére, és vissza kell fogni az ügynökök rátukmáló gyakorlatát - hiszen sokan azt se tudják, tulajdonképpen milyen szolgáltatást vettek meg.