Szárnyal az életbiztosítási piac

Napvilágot látott a Magyar Biztosítók Országos Szövetségének (MABISZ) első negyedéves, a magyar biztosítási piac eredményeit taglaló jelentése.

A tavalyi 6 százalékos visszaesés mellett az idei első negyedévben - 2012 ugyanezen időszakához képest - 1,3 százalékos növekedést sikerült elérni. Bár ez még mindig nem fogja elérni az idei, nem túl magas inflációs rátát, így reálértéken még mindig veszteséget jelent, de a közelmúlthoz képest akkor is komoly a fejlődés. Még érdekesebb a kimutatás, ha azt vizsgáljuk, hogy a plusz nem az eddig hagyományosan lényegesen jobban teljesítő nem-életbiztosítási piac hozta össze. Az ugyanis a tavalyi 3 százalékos csökkenés után az idei első három hónapban további 3,8 százalékos mínuszt halmozott fel. Az életbiztosítási piac viszont a 2012-es 9 százalékos zuhanást követően most 6,6 százalékos emelkedésre volt képest.

Ha az életbiztosítási szegmenst kívánjuk jobban szemügyre venni, akkor rájöhetünk, hogy a piac nagy részét kitevő, tavaly rekordszintet, több mint 12 százalékot zuhanó unit-linked, vagyis befektetéssel egybekötött életbiztosítások piaca is növekedett, méghozzá 3, 7 százalékkal. A teljes, 126,7 milliárdos bevételből 82,5 milliárd forint ehhez a részpiachoz köthető. Azonban nem szabad elbizakodnia magát a részlegnek, ugyanis a növekedés jó része egyszeri, eseti befizetésekből adódott, amely közel sem stabil, és amire nem nagyon lehet stratégiát építeni. Molnos Dániel, a MABISZ főtitkára szerint az életbiztosítási piac szempontjából az volna az igazán kívánatos, ha a növekedés a folyamatos díjfizetésű konstrukciókban jelentkezne.

Mihez képest?

A növekedés ráadásul az életbiztosítási szempontból olyan kritikus időszakhoz viszonyítva tapasztalható, mint a 2012 első negyedéve. Ugyanis ekkor volt a végtörlesztési időszak befizetési hajrája, és akkor igen sokan szüntették meg az unit-linked életbiztosításukat, hogy kifizethessék egyben és olcsón a devizahitelüket - az eseti befizetések pedig szinte eltűntek ebben az időben. Tehát kis túlzással élve a semmihez képest könnyű növekedni. Ugyanakkor az adatok jól jelzik, hogy ha a lakosságnak vannak megtakarításai, akkor egy jelentős részük még mindig életbiztosításokban köt ki - nem véletlenül.