Tovább húzódhat a Szolvencia II. bevezetése

Az Európai Unió biztosításfelügyeleti szervezete újabb hatástanulmányt indított útjára, amelyre a biztosítók 9 hetet kaptak válaszolni - és kérdések, amiket feltettek nekik nem épp egyszerűek.

A legtöbb biztosítónak ez csupán púp a hátára az év végi összesítők és elemzések, valamint az utóbbiak alapján újragondolt üzletpolitika kidolgozása mellett. Bár a válaszadás nem kötelező, a legtöbb biztosító mégis meg fogja tenni, ugyanis a válaszok nagyban befolyásolhatják a Szolvencia II. összeállítást, és ezáltal az egész uniós biztosítási piacot - de leginkább az életbiztosítási üzletágakat, amely a teljes szektor mintegy felét teszi ki bevételi nagyságrendben.

Egyéb kihatások

Az újabb felmérés kiértékelése feltehetőleg a nyári szünet utánra húzódik az EB-ben, ezáltal újabb egy évet csúszhat a Szolvencia II. bevezetése - így a szakértők már 2017-re jósolják azt. Pedig az EP eredetileg 2013 év elején el szerette volna indítani, és még mindig makacsul kitart abbéli elképzelése mellett hogy 2015-ben, ha törik, ha szakad, életbe lép a Szolvencia II.. A nagyobb biztosítók már elkezdték hozzáigazítania jövőjüket az új szabályozáshoz - legalábbis azokhoz a részekhez, amik biztosnak látszanak. A kisebb életbiztosítással foglakozó biztosítók viszont úgy érzik, hogy ők ennek képtelenek megfelelni, és rájuk nem kellene, hogy ennyire szigorúan vonatkozzanak a szabályok, elvégre nem „stratégiai fontosságúak”.