Tovább nehezedik a hazai életbiztosítók helyzete

A piacokon megerősödő turbulencia tovább nehezítheti a hazai életbiztosítók helyzetét, a svájci frankban eladósodott lakosság ugyanis megtakarításai likvidálása mellett dönthet – írja a Világgazdaság.

Az első fél év díjbevételi adatai alapján a legjobb esetben is legfeljebb stagnálásról lehet beszélni az életbiztosítási ágazatban, és hiába futott fel az új biztosítások kötése, a törlések és a visszavásárlások száma is megnőtt. – mondja Paál Zoltán, a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) életbiztosítási tagozatának az elnöke.

A második fél évben nehéz helyzetbe hozhatja a piaci szereplőket, hogy néhány hete felerősödtek a válság jelei a piacokon. A visszavásárlások száma megugorhat, a svájcifrank-alapú hitellel rendelkezőknek ugyanis szükségük lehet a megtakarításaik mozgósítására, hogy fizetni tudják a megnövekedett részleteket.

A mostanában érkező reálhozamból sem számít a szakember komoly növekedésre. Paál Zoltán szerint elképzelhető, hogy a magasabb reálhozamot fizető pénztárak mögött álló biztosítók számára a jó eredménynek lesz pozitív hozadéka, de ez kétséges, mivel az általános, a médiában uralkodó kommunikáció rendkívül pénztárellenes.

Miközben a díjbevételek nem nőnek, a biztosítási szektorra komoly terhet ró a különadó is, amelynek fontos szerepe volt abban, hogy tavaly az ágazat veszteségessé vált. Tovább nehezítette a nem élet ággal is rendelkező piaci szereplők helyzetét, hogy az extrán kirótt közteher egy olyan évben jött, amikor a természeti katasztrófák miatt magas lett a kárhányad.

A válság mélyülése fokozhatja az árfolyam-ingadozások kivédésére szolgáló megoldások népszerűségét. Az egyik tendencia a garantált konstrukciók terjedése, a másik pedig a hagyományos életbiztosítások újbóli erősödése a unit-linked biztosításokkal szemben.

A kormányzat állítólag fontolgatja az öngondoskodás támogatását, ennek a biztosítók is örülnének. A gazdaság állapota is megkívánná a megtakarítások erősítését – állítja Paál Zoltán.