Tovább zuhant az életbiztosítási piac

A nemrég napvilágot látott, harmadik negyedéves gyorsjelentés alapján az életbiztosítási szektor tovább folytatta mélyrepülését 2011 harmadik negyedévében (a negyedik negyedévről még nincs adat).

Az első félévben a teljes ágazati bevétel 7,4, a unit-linked életbiztosítások pedig több mint 12 százalékos esést voltak kénytelenek elkönyvelni - de ez a harmadik negyedévben csak rosszabb lett. A tavalyi harmadik negyedévben 33,5 százalékkal kevesebb állománydíjat értékesítettek a biztosítók 2010 hasonló időszakához képest, amely szerződésszámra lefordítva valamennyivel kevesebb, 21,6 százalékos visszaesést takar.

Lejtmenetben

A prímet még mindig az unit-linked, vagyis a befektetéssel összekapcsolt életbiztosítások viszik: az állománydíjak 77 százaléka onnan folyik be. Bár az év első felében növekedett a hagyományos és a kombinált életbiztosítások térnyerése, de a harmadik negyedévben ez a csoport is súlyos, 38 százalékos visszaesést szenvedett el - igaz, a három negyedév összesített eredményéből még így is pluszban jön ki. A legnagyobb visszaesést a Járai Zsigmond nevével fémjelzett CIG (50%-nál nagyobb mínusz), valamint a frissen kettészakadt Brókernet érte el, akinek nem mellékesen az MLM életbiztosítás-értékesítési gyakorlatát a PSZÁF be kívánja tiltani.