Újabb csapás az életbiztosításokra

Az életbiztosítási piac legfrissebb (első féléves) adatai szerint a szektor komoly válságban van: 7,4 százalékkal csökkent a bevétele az előző év hasonló időszakához képest (amelyet az inflációval megbolondítva jóval 10 százalék feletti zuhanássá változik reálértéken).

Ráadásul a befektetéssel összekapcsolt, úgynevezett unit linked életbiztosítások ennél is nagyobb, önmagukban 12 százalékost meghaladó visszaesést könyvelhettek el, amihez a szerződésszám csökkenése is társult. Szakértők szerint a piacnak át kellene fordulnia a kockázati életbiztosítások itthon még fejletlen részpiacához, amihez egyrészt komoly tőkére lenne szükség- másrészt egy friss EU-s döntés is keresztbe tehet neki.

Egyenlőséggel a nők ellen

Az EU által elfogadott gender-direktíva alapján december 21. után a biztosítók árazásban nem tehetnek különbséget a nők és a férfiak között. Pedig legalább öt évre visszamenő, több helyről megerősített hatástanulmányok igazolják, hogy a nők jóval tovább és jóval egészségesebben élnek, mint a férfiak - ami miatt igen komoly kedvezményeket kaptak a kockázati életbiztosítások díjaiból. Az új, unisex díjak várhatóan jóval drágábbak lesznek a nőknek, így ők az unió határaitól távolabb eső biztosítóknál fognak kockázati életbiztosítást kötni, a jelentős árkedvezmény végett - kalkulálások szerint leginkább a svájci cégek lesznek a figyelem középpontjában.