Újabb Vihar Szolvencia II. körül

Mivel Szolvencia II. (többek közt a biztosítók tőkeszabályozását módosító, így az életbiztosítási szektort komolyan érintő EU-s szintű pénzügyi szabályozás) életbelépése egyre biztosabb, hogy 2013 helyett 2016-ban fog megvalósulni, ezért a hangsúly egyre inkább kezd eltolódni az új pénzügyi előírásokra felkészülést szolgáló átmenti intézkedésekre.

A minap Olav Jones, az európai biztosítókat és viszontbiztosítókat egyesítő Insurance Europe (IE) gazdasági és pénzügyi igazgatója, írt nyílt levelet Gabriel Bernardinonak, a frankfurti székhelyű Európai Biztosítás-és Foglalkoztatóinyugdíj-felügyeleti Hatóság (EIOPA) elnökének, amelyben az átmeneti intézkedésekről volt szó.

Dicséret és ítélet

Az IE maximálisan támogatja azt, hogy EIOPA iránymutatások megfogalmazásával segítené az irányítás, a kockázatkezeléssel és az előretekintő kockázatértékelés területén a Szolvencia II. felé vezető utat, és ugyanezt támogatandónak tartja a belső modellek esetében is. Ugyanakkor felemeli a szavát az ellen, hogy a biztosítóknak jelentéstételi kötelezettsége legyen saját kockázat- és szolvencia értékelésével (ORSA) kapcsolatban (ez eddig a Szolvencia II.-terveiben is szerepel). Olav szerint ez negatívan befolyásolná a Szolvencia II. végső vitáit, és extra költségeket rakna a biztosítókra - amik egy részét áthárítanák a fogyasztókra (legfőképp a hozam- és töke garantált életbiztosítások piacán). Mivel minél több a költség, mind az ügyfelek, mind a biztosítók annál kevésbé támogatják majd az elképzelést, amelynek a sikeressége is nagyban ezen múlik - érvelt Olav.