Visszaesésben a horvát biztosítási piac

Kedvenc, főleg üdülésre használt szomszédunk biztosítási piaca hasonló, igaz kisebb mértékű mélyrepülést tudhat maga mögött 2012-ben, mint az itthoni.

A teljes horvát biztosítási piac ugyanis 1,1 százalékos díjbevételi visszaesést volt kénytelen elkönyvelni- szinte pontosan akkorát, mind amennyivel kárkifizetései növekedtek. A horvát biztosítók 2005 és 2008-között még két számjegyű növekedésről számoltak be, de a válság beköszönte óta folyamatos a bevételek visszaesése. Jelenleg a 27 horvát biztosítóból 12 volt kénytelen elszámolni veszteséget - összességben többet, mint amennyivel a többiek felfelé araszoltak.

Veszteség-összemérés

A magyar biztosítási piac idén több mint 7 százalékot zuhant, amelyben legfőbb szerepet az életbiztosítások mélyrepülés játszotta. Ám míg itthon a bevételek 50 százaléka az életbiztosítási szektorból ered (az európai átlag 60 százalék) addig a horvát biztosítási piacon ez a tétel csupán 27,2 százalékot tesz ki. A horvát biztosítók teljes díjbevétele 342 milliárd forint volt. A visszaesés legfőbb okinak a horvát biztosítási szövetség (HUO) a negatív makrogazdasági mutatókat (vártnál kevesebb gazdasági növekedés, növekvő munkanélküliség, csökkenő reálkereset) nevezte.