Visszaesőben az életbiztosítási bevételek

Egy pár nappal ezelőtt publikált felmérés szerint az egész európai életbiztosítási ágazat megsínylette a jelenlegi gazdasági-pénzügyi helyzetet, ami az öreg kontinensen kialakult.

Görögország kvázi államcsődje után a befektetők elbizonytalanodtak, és kivonták a pénzüket a hosszú távú megtakarításaikból, rövidtávú befektetésekbe költöztetve azt - legalábbis a jelentést publikáló pénzügyi elemzők szerint. Hazánkban erre még rájátszott a végtörlesztés is, amely során a devizahiteles jó része felélte eddigi megtakarításait (csak ez a törvény elvitte a hazai, befektetéssel kombinált életbiztosítások 5 százalékát).

Csökkenő bevételek

Az életbiztosítás bevételek azért is fontosak, mert önmagukban a teljes európai biztosítási piac 60 százalékát teszik ki (hazánkban 49,1 százalék ez az arány). Az életbiztosítási piac bevételei 4 százalékkal csökkentek, s ezáltal megálltak a lélektaninak is tekinthető 650 milliárd eurós árszinten. A nem életbiztosítási díjak ezzel szemben 3 százalékkal növekedtek (ám összességében még így is visszaesés alakult ki a tavalyi eredményekhez képest). Furcsa mód, a biztosítók mégis képesek voltak vagyonuk halmozására, ugyanis 2011-ben 2 százalékkal több vagyont kezeltek, mint egy évvel azelőtt.