A megkülönböztetett parkolóhelyeké a jövő?

A világon egyre elterjedtebb szokás, hogy a parkolók üzemeltetői saját belátásuk szerint döntenek, hogy kiknek tartanak fent speciálisan kialakított parkolóhelyeket. Legyen szó a családokról, a hölgyekről vagy akár a férfiakról, létezik már olyan parkolókomplexum, ahol elkülönített parkolóhely van számukra fenntartva. De mit is mond a KRESZ? Léteznek jogilag is ezek a parkolóhelyek? Kaphatunk-e büntetést, ha megszegjük ezeket?

A megkülönböztetett parkolóhelyeké a jövő?

Két évvel ezelőtt egy német kisváros a világon elsőként alakított ki férfiaknak elkülönített parkolóhelyeket. A polgármester egy parkolóházban a nehezen parkolható helyeket férfiak számára jelöltette ki. Habár csak 2 helyről van szó a 220 férőhelyes parkolóban, hatalmas sajtóvisszhangot váltott ki a lépés. Nem jártak sikerrel a Törökországban kialakított női parkolóhelyek sem. Antalya egyik áruházában különlegesen kialakított, rózsaszín parkolóhelyeket hoztak létre a hölgyvásárlók részére. Nem sokkal bevezetésük után a bevásárlóközpont vezetőit komoly vádak érték a női vezetőkkel szembeni diszkriminációval kapcsolatban. Hazánkban már évek óta léteznek ehhez hasonló női parkolók. Demeter Judit, az Egyenlő Bánásmód Hatóság egykori elnöke szerint sérti a diszkriminációellenes törvényt ez az eljárás, abban az esetben, ha valakit hátrány ér a megkülönböztetett parkolóhelyek miatt. Tehát ha egy férfi nem tudna beállni egy normál férőhelyre, és a neme miatt nem parkolhatna a nőknek kialakított helyre, akkor ezt a hatóságnak ki kellene vizsgálnia – abban az esetben, ha a férfi panasszal fordulna hozzájuk.

Legtöbbünk találkozhatott már az áruházakban kialakított családi parkolóhelyekkel. Ezek általában szélesebbek, mint az egyéb helyek, és közelebb is helyezkednek el a bejárathoz. A kisgyerekes családoknak nyújtanak elsősorban kiváló helyet a parkolásra, hiszen alkalmasak arra, hogy a babakocsit és a gyerekeket kényelmesen lehessen ki-, illetve bepakolni.

Jogilag az áruházak vagy irodaépületek parkolói a közforgalom számára megnyitott magánterületek, és ebből eredően a KRESZ szabályai az érvényesek. Mivel parkolás szempontjából a KRESZ csak a mozgássérült-parkoló használatát szabályozza, az áruházak vagy bevásárlóközpontok által kialakított egyéb parkolóhelyek kizárólag az adott üzemeltető kényelmi szolgáltatásai. Ebből eredően a betartatásuk az üzemeltetők jogköréhez tartozik, ennek értelmében átparkolásra utasíthatják a jogtalanul igénybevevőket, de arra nincs jogalapjuk, hogy büntessenek, ha valaki nem tartja be a szabályokat.

A családi parkolókkal kapcsolatban jó, ha észben tartjuk, hogy egyszer nekünk is szükségünk lesz majd rájuk. Ezért tartsuk tiszteletben ezeket a helyeket és ne álljunk oda, ha nem indokolt a használatuk. A hölgyeknek, illetve férfiaknak kialakított helyeket azonban legtöbbször inkább csak médiafogásként használják, de ki tudja, hogy a jövőben mik történhetnek majd meg.