Autólopási statisztikák – 2010 óta nincsenek jó hírek

A 2000-ben bemutatott tolvajtempó című filmben Nicolas Cage és társainak 60 másodperc kellett ahhoz, hogy bármilyen gépjárművet elkössenek. Mára azonban a tolvajok módszerei annyira kifinomulttá váltak, hogy akár röpke 10 másodperc is elegendő nekik ahhoz, hogy az autónk hűlt helyét találjuk. A vezess.hu portál által elkészített kimutatással betekintést nyerünk az elmúlt évek autólopási statisztikáiba.

Hosszú éveken át csökkenést mutattak hazánkban az autólopási statisztikák, ez a sorozat azonban 2010-ben megtört, hiszen 2011 és 2012-ben folyamatosan növekedett az eltulajdonított autók száma. A portál által megkérdezett szakértő úgy vélekedett, hogy a válság miatt megnőtt a kereslet az olcsón elvégzett autójavítások iránt. Az olcsó javításokat pedig csak a legolcsóbb alkatrésszel lehet megoldani: tehát a lopottal. A statisztikákból az a nem meglepő adat is kimutatható, hogy az országban Budapesten lopják el a legtöbb autót. Az elmúlt időszak adatait alapul véve az autólopások 2013-ban is növekvő tendenciát mutatnak, habár az aktuális számokat majd csak jövő év elején fogjuk megtudni.

 

Az elmúlt két év statisztikájából az is kiderült még, hogy 2011 és 2012-ben rendre ugyanaz a három márka végzett a leggyakrabban eltulajdonított gépjárművek listájának élén: a Volkswagen, a Suzuki és az Opel.

Van néhány alapvető dolog, amit az autósok megtehetnek a lopások megelőzése érdekében: lehetőség szerint forgalmas helyen parkoljanak, szereljenek be lopásgátló készüléket és tartsák a kocsikulcsot eldugva. Mivel sajnos a tolvajok szinte bármit képesek ellopni, így ezek az alapvető praktikák is csak arra elegendőek, hogy csökkentsük a lopás esélyét.

A gépjármű vásárlás általában a második legnagyobb beruházásunk a lakás után. Ezért fontos, hogy megfelelő védelemben részesítsük autónkat. A CASCO biztosítással nyugodt szívvel hagyhatjuk leparkolva autónkat, ráadásul abban az esetben is megtérítheti a biztosító a kárunkat, ha gépkocsinkkal balesetet okozunk vagy csak egyszerűen összetörjük azt. Marosvölgyi Péter, AEGONdirekt.hu vezérigazgatója szerint hazánkban a CASCO kötések a 4-5 évnél öregebb gépjárművekre már nem jellemzőek, pedig egy ilyen autó is jelentős tétel a családi költségvetésben. A termékpalettán pedig léteznek olyan CASCO biztosítások is, amelyeket speciálisan idősebb autókra lehet megkötni. Érdemes tehát körbejárni a témát, hiszen - legyen szó új vagy akár öreg autóról - minimális befektetéssel gépjárművünket nem bízzuk a sors kezére.