Elég a kifogásokból! Közlekedjen biciklivel a munkahelyére!

Szeretne egészségesebb életet élni, de nincs ideje mozogni? Szeretne spórolni a drága üzemanyagon? A válasz roppant egyszerű: járjon biciklivel a munkahelyére! Amikor a reggeli munkába menetelről van szó, szinte bármilyen közlekedési eszköznél jobb alternatívát nyújthat a kerékpározás: környezetbarát, spórolhat vele, valamint jót tesz a testnek és a léleknek is! A legtöbb emberben azonban sok kétely van a munkába kerékpározással kapcsolatban, amelyeket most megpróbálunk eloszlatni.

Túl sok időt vesz igénybe

Épp ellenkezőleg: a városi kerékpározással még akár időt is spórolhat magának. Gondoljon csak bele, hogy egy-egy reggeli dugó alkalmával mennyi idő alatt ér be a munkahelyére? Bizonyára tapasztalta már, hogy a táv az egyik reggel fél óra, de másnap akár egy teljes óra is lehet autóval. Ilyen szempontból könnyen kijelenthető: az autózás viszonylagos kényelmével szemben a kerékpározás időbeli kiszámíthatóságot nyújt.  

Nem költhetek drága kerékpárra

A munkába járáshoz nem kell különlegesen kialakított kerékpár. Egy idősebb bicikli is megfelelő hozzá, feltéve, ha egy kicsit kipofozza és megfelelően beállítja, vagy beállíttatja rajta a dolgokat, így a biztonságos közlekedés is garantált.

A munkahelyre elegánsan kell megérkeznem  

Ha megnézzük a nyugati országokat – például egy holland utcaképet - akkor azt láthatjuk, hogy ott is sok olyan ember indul el reggelente kerékpárral, aki üzleti öltözetben van. Természetesen sokaknak kényelmetlen lehet egy öltönyben tekerni, így nem ritka, hogy kerékpáros ruhában indulnak el, majd azt a munkahelyen cserélik át a kötelező viseletre.

Nem tudok zuhanyozni a munkahelyen

Ha az időjárás megfelelő, és közepes ütemben teker az ember, akkor nem kell a kellemetlen testszagoktól tartania. Ha ön mégis nagyon izzadós, akkor érdemes magánál tartania egy kis törülközőt. Budapesten már több olyan modern irodaház is található, ahol a kerékpár tároló mellett kiépített zuhanyzó is várja a munkatársakat.

Nem szeretek esős vagy hideg időben tekerni

Ha esetleg rosszak az időjárás-előrejelzések, akkor a döntés egyszerű: ne üljön kerékpárra, illetve az első időszakban ne erőltesse azt! Szoktassa magát először hozzá ahhoz, hogy csak jó időben teker. Aztán idővel majd próbálkozhat keményebb időjárási viszonyok mellett is, ha úgy érzi, hogy kellő tapasztalattal és felszereléssel rendelkezik.

Nem biztonságos a forgalomban kerékpározni

Az előírások teljes betartása mellett is elmondható, hogy a közlekedés minden formája hordoz veszélyeket magában. Természetesen ez alól nem kivétel a kerékpározás sem. Éppen ezért a megfelelő védőfelszerelések használata elengedhetetlen ahhoz, hogy ön biztonságban érezze magát. Ezek után csak annyi a teendője, hogy a szabályokat betartva, lassan, de biztonságosan elteker a munkahelyére.