Idősödő szülők és az autóvezetés: fontos a folyamatos odafigyelés

Egyszer sajnos eljön az az idő, amikor aggódva tapasztaljuk, hogy idősödő szüleinknek megváltozott az autóvezetési képessége. Bármi legyen is a kiváltó ok, előbb vagy utóbb idejének érezzük, hogy elbeszélgessünk szüleinkkel a vezetésről. Ez nem lesz könnyű, de a biztonságuk érdekében érdemes már akkor átesni rajta, amikor először tapasztalunk valamiféle furcsaságot a vezetésükben.

Magyarországon nem korlátozza jogszabály, hogy hány éves korig lehet gépjárművet vezetni, a statisztika azonban azt mutatja, hogy az idős korban okozott vagy elszenvedett balesetek száma növekszik. A közlekedési szakemberek szerint ez a növekedés az átlagéletkor emelkedése miatt következik be, ugyanis egyre több idős ember vesz részt a közlekedésben. De honnan tudhatjuk biztosan, hogy egy idős szülőnek mikor is kellene abbahagynia a vezetést? Idős korban már gyakoriak a mozgásszervi betegségek, lassulnak a reflexek, erősödik a fáradékonyság. Ez azonban nem csupán életkor kérdése, hiszen egyesek remekül vezetnek akár 80 éven felül is, míg másoknak egy betegség vagy egy gyógyszeres kezelés is sokkal hamarabb közbeszólhat. Szakemberek szerint, az olyan jeleket kell komolyan vennünk, mint például a zavartság vagy a súlyos, a látással összefüggő problémák. Ha úgy döntünk, hogy beszélünk szüleinkkel a témáról, akkor érdemes megfogadni az alábbi néhány hasznos tanácsot, amelyeknek köszönhetően az egész folyamat hatékony és veszekedésmentes lehet.

Vizsgáljuk meg a szüleink vezetési képességeit: szakemberek azt ajánlják, hogy a beszélgetés előtt menjünk el közösen egy félórás vezetésre, és győződjünk meg arról, hogy mik lehetnek az esetleges nehézségeik vezetés közben. Legyünk különösen tekintettel a jobb kezes szituációknál és a sávváltoztatásnál, mert legtöbbször az elsőbbség meg nem adása, illetve a helytelen irányváltoztatás miatt következnek be az időskori balesetek.

A hozzáállásunk legyen tiszteletteljes, őszinte és együtt érző: a vezetés autonómiát és mobilitást jelent, valamint azt, hogy aktív részesei vagyunk a társadalomnak. A szüleink a téma feszegetése kapcsán azt érezhetik, hogy a függetlenségüket veszélyeztetjük. Hangsúlyozzuk számukra, hogy a kérdést azért hoztuk fel, mert aggódunk, és mert féltjük a biztonságukat, így vele az egészségüket is. Ne azt mondjuk, hogy mostantól márpedig nem vezethetnek, hanem azt, hogy a biztonságuk érdekében mostantól találjunk más megoldást a közlekedésükre. Ezzel a hozzáállással már fél sikert értünk el! 

Szükség esetén vonjunk be szakembert: ha a szülő nem tudja megérteni az üzenetünket, akkor menjünk el egy orvoshoz és kérjünk vizsgálatot annak érdekében, hogy vajon egy betegség vagy gyógyszeres kezelés milyen mértékben befolyásolja a vezetésben. Habár 70 év fölött 2 évente kell időszakos egészségi alkalmassági vizsgálatot tenni a jogosítvány megújításához, mégis érdemes évente szemészetre menni, mert ilyen korban a szem már gyorsabb ütemben romolhat.

A beszélgetés legyen nyílt és folyamatos: ennek a témának szinte folyamatosan prioritást kell élveznie, ezért rendszeresen térjünk vissza erre a tárgyra. Ez az egész téma nem egy beszélgetésből áll, hanem inkább egy folyamatos dialógusból, amellyel az a célunk, hogy szüleink aktívak maradjanak, valamint mindennél fontosabb, hogy biztonságban is legyenek!