Közlekedés télen - Minden esetre felkészülten!

Hó, ónos eső, ködszitálás, csúszós utak, kedvezőtlen látási viszonyok – ezek mind-mind velejárói a téli közlekedésnek. Az élet ilyenkor sem állhat meg, ennek megfelelően november és március között is rendre sokan ülnek autóba egy rövidebb-hosszabb utazás erejéig, legyen szó karácsonyi rokonlátogatásról, vagy éppen egy külföldi sítúráról. Pár fontos szabály betartásával elkerülhető a téli időszak okozta bosszúság, de a 2013. március 15-e környékén tapasztalt, több napos vesztegléssel járó hóvihar megélése is valamelyest gondtalanabbá tehető.

Amennyiben időjárás változásra lehet felkészülni, de Ön mégis útnak indulna, az alábbi tanácsokat fontolja meg:

  1.        Téli időszakban az első és legfontosabb, mindenki által kötelező jelleggel követendő szabály az, hogy nyári gumival vagy már nagyon kopott téli gumival ne induljunk útnak! Azt könnyű belátni, hogy az ilyen abroncsokkal a téli tapadási- és útviszonyok mellett nagyban kockáztatjuk saját testi épségünket és gépjárművünket is!
  2.        Ismerje meg a célhoz vezető útvonalat és készüljön fel a várható időjárásból! Erre alkalmas eszköz a több autópályán és alacsonyabb rendű úton is letelepített webkamera képe, amelyről az éppen aktuális útviszonyokat és forgalmi helyzetet tekinthetjük meg. Álló- és mozgóképeket, friss információkat, aktuális eseményeket a www.utinform.hu oldalon találhat, vagy erre szolgáló alkalmazásokat tölthet le az okostelefonjára. Amennyiben külföldi útra készül, érdemes a helyi viszonyokról is tájékozódnia, mert az időjárás kiszámíthatatlansága miatt könnyedén előfordulhat, hogy az országhatár után merőben más kép fogadja az utakon.
  3.        A szokásosnál és a hagyományosan elvárható mennyiségnél több vizet és élelmiszert vigyen magával az útra! A hideg időjárás könnyen kiszáradáshoz vezethet, a testsúly 1-2 százalékának elvesztése pedig már komoly fáradékonysághoz, az éberség csökkenéséhez vezet. Az ivóvizet mindenképpen tartsa az utastérben, mert a csomagtartóban könnyen megfagyhat. A szervezetnek a téli hidegben több táplálékra van szüksége, de az sem mindegy, hogy mivel pótoljuk az elvesztett kalóriákat. A cukros ropogtatnivalókat érdemes elkerülni, helyettük szendvics, vagy gyümölcs fogyasztása ajánlott. Amennyiben hosszabb útra indulunk érdemes egy termoszban könnyen fogyasztható meleg ételt is magunkkal vinnünk, mert egy, autópályán töltött több órás veszteglés alkalmával nagy hasznát vesszük. 
  4.        Készítsünk össze egy hasznos holmikból álló csomagot! A mobiltelefonunk mellett legyen nálunk jégkaparó, jégoldó spray, vontatókötél, takaró, zseblámpa, gyufa, hordozható rádió, de ha úgy adódik, akkor egy jó könyvnek is hasznát vehetjük a várakozással töltött órákban. 
  5.        Hajtson a megszokottnál lassabban! A havas, csúszós útviszonyok mellett a szokásos sebesség felével illik közlekedni, de túl lassan sem szabad autózni, mert a haladáshoz szükséges lendületet is biztosítani kell.
  6.        Vezessen az útviszonyoknak megfelelően, de ne legyen túl görcsös se közben! A stresszes helyzetekben sokan hajlamosak idegesebben reagálni, amely könnyen a kontroll elvesztéséhez vezethet. Vezetés közben vegye fel a helyes és egyben kényelmes üléspozíciót, így biztosítható a szabályos kormányfogás és a pedálok használata is. 
  7.        Ne hagyatkozzon csak a gépjármű biztonsági felszereléseire! Az összkerékhajtás, a blokkolásgátló, az elektronikus menetstabilizáló a biztonságot fokozza, de a biztonságos vezetést nem pótolja.  
  8.        Tartson gyakori pihenőket! A téli utazással járó fizikai és pszichikai igénybevétel sokkal nagyobb, így a szervezet meghálálja, ha a nyáron megszokottnál sűrűbben, akár óránként megállunk egy-egy rövid testmozgás erejéig.
  9.        Amennyiben elakad, maradjon autójában, tartson meleget! Győződjön meg arról, hogy a kipufogóból szabadon távozhatnak a gázok, különben a gépjármű belsejébe áramlik a veszélyes szén-monoxid.
  10.    Legyen biztosítása! A megelőző intézkedések ellenére is előfordulhatnak nem várt események, különösen ebben az évszakban. A saját magunkat és a gépjárművünket ért károk ellen egy jól megválasztott baleset- és gépjármű-biztosítás véd a legjobban.