Mire számíthat az ittas gépjárművezető?

Kimutatások szerint minden nap átlagosan négy ittas vezető okoz balesetet a közutakon. Természeten az ittas vezetők száma ennél jóval magasabb lehet, hisz a statisztikákban csupán a regisztrált esetek szerepelnek, arról nincs tudomásunk, hogy hányan veszélyeztetik naponta saját maguk és mások életét felelőtlen magatartásukkal. Az ittas vezetést a törvény mindig is szigorúan büntette, de a zéró tolerancia bevezetése óta még súlyosabb következményekkel jár. Most összefoglaljuk, hogy mire is számíthat, aki ittasan vezet.

Ha közúti ellenőrzés során derül ki, hogy alkoholt fogyasztott

A 2013 júliusától hatályban lévő új Büntető törvénykönyv értelmében a véralkoholszint szabálysértési határa az addigi 0,8 ezrelékes értékről 0,5 ezrelékre módosult. Akit első alkalommal értek tetten és véralkoholszintje 0,5 ezrelék alatt maradt, az ügyét szabálysértésnek minősítik. Hozzávetőlegesen 6-12 hónap közötti időtartamra tiltják el a vezetéstől, valamint 100-300 ezer forint közötti pénzbüntetésre is számíthat. Ha a sofőr véralkoholszintje 0,5 ezrelék felett volt, akkor ez már a bűncselekmény kategóriájába esik. Ilyenkor minimum 1 éves (de akár végleges) vezetéstől való eltiltásra, 200-300 ezer forint közötti pénzbüntetésre, valamint kötelezően elvégzendő vezetési utánképzésre számíthat, aminek költségei több százezer forintra is rúghatnak.

Ha balesetet okozott

Abban az esetben, ha személyi sérülés is történt, vagy ha az ittas vezető visszaeső, akkor a legsúlyosabb következményekre kell felkészülnie. Ilyenkor a fentebb említett következmények mellett akár letöltendő szabadságvesztés, vagy a vezetéstől való végleges eltiltás sem kizárt.

Mi történik ilyenkor a casco és a kötelező biztosítással?

Az ittas állapotban elkövetett baleset nemcsak bűncselekmény, hanem drága mulatság is. Alkoholos befolyásoltság alatt okozott balesetnél a károkozó kötelező biztosításának terhére megtörténik a vétlen félnél felmerülő költségek megtérítése, ha azonban bebizonyosodik, hogy 0,5 ezrelék fölött volt a vétkes sofőr alkoholszintje, akkor a biztosító a kifizetés után a károkozón követelheti ezt az összeget. A casco biztosítás esetében is hasonló feltételek igazak: 0,5 ezrelék fölött semmilyen kártérítésre nem számíthat a vétkes vezető!