Vezetési tippek fiatal sofőrök számára

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2013 első három negyedévében hazánkban 11557 közúti közlekedési baleset történt, ebből 394 halálos, további 3444 pedig súlyos sérüléssel járó volt. Sok esetben a rutintalanságra vezethető vissza a baleset, de azért lássuk be: egy ideig mindenki kezdő vezetőnek tekinthető. A következő összeállításunkban bemutatunk pár hasznos tanácsot a fiatal és kezdő vezetők számára, melyek betartásával biztonságosabban válhatnak az autós társadalom részévé a kezdeti időszakban is.

Tartsuk be az előírásokat!

A sebességre és a biztonsági övre előírt szabályok nem ok nélkül részei a vezetési rutinnak. A 2013-as év egészére még nincsenek hivatalos rendőrségi adatok, de a korábbi kommunikáció alapján kiderült, hogy 2012-ben a személyi sérüléses balesetek 29 százaléka, a halálos baleseteknek pedig 41 százaléka következett be gyorshajtás miatt. A tavalyi közúti ellenőrzések során pedig még arra is fény derült, hogy a vezetők közel fele nem használta a biztonsági övét. Természetesen ez komoly szabálysértésnek minősül, így komoly büntetéssel jár, de talán nem is ez a sokkoló: egy amerikai kimutatás szerint, a biztonsági öv használata 50 százalékkal csökkenti a bekövetkezett balesetek súlyos, illetve halálos kimenetelét. Az életünk nem játék! Tartsuk be a szabályokat!

Szenteljünk teljes figyelmet a vezetésnek!

Ha figyelmünk elterelődik, annak könnyen baleset lehet a vége. A vezetés egyébként is koncentrációt igényel, de kezdőként még inkább fokozott figyelmet követel meg, így az olyan tevékenységek, mint például az SMS-írás, az evés, az olvasás vagy a telefonálás, teljes mértékben balesetveszélyesek. Egy kezdő vezetőnek jóval több idejébe telik, míg átlátja a közúti történéseket, így semmilyen más, elterelő cselekvés nem ajánlott számára! Kimutatások szerint az ilyen cselekedetek négyszeresére emelik a balesetek előfordulásának veszélyét.

Óvatosan vezessünk sötétedés után!

Az éjszakai vezetés nagyon veszélyes, ezért több tapasztalatot és koncentrációt igényel. Amennyiben lehetséges, gyakoroljuk a sötétedés utáni vezetést egy tapasztalt vezető társaságában, mielőtt egyedül vágnánk neki egy ilyen útnak.

Ne kezdjünk nagy teljesítményű gépjármű vezetésével!

Bármennyire is csábító egy sok lóerős autót vezetni, a tény az, hogy egy ilyen jármű irányításához néha több éves tapasztalat is kevés. Az ilyen nagy teljesítményű autókat nehéz az úton tartani, különösképpen a kezdő vezetőknek, akik sokszor elkövetik az olyan rutintalanságból eredő hibákat, mint például túl nagy gáz adása, a távolságok nem megfelelő felmérése, vagy túlkormányzás a kanyarban.