Fenyeget az argentin csapda! 2012-re bedőlhet Magyarország

Heim Péter az AEGON Alapkezelő vezérigazgatója szerint a költségvetés radikális szerkezetváltására lenne szükség ahhoz, hogy ezt elkerüljük.

200-250 milliárd forint hiányzik az idei költségvetésből, amit pótolni kell. Egyes információk szerint a hiánycélt növelik, bár ezt a miniszterelnök környezete cáfolja. Mindenesetre a költségvetést valószínűleg át kell írni. Nem is kicsit, legalábbis Heim Péter, az AEGON Alapkezelő vezérigazgatója szerint. A szakértő az ATV Reggeli Jam című műsorában elmondta, személy szerint idén mínusz 3-4 százalékos gazdasági növekedésre számít, miközben az infláció is csökken. Emiatt mintegy 300 milliárdos költségvetési tartalékra lett volna szükség, ám ebből 180 milliárdot decemberben a kormány "szétosztogatott".

Heim szerint a kormány megpróbálja majd meggyőzni az IMF-et, hogy 3 százaléknál is nagyobb lehessen a hazai költségvetési hiány, azonban ez nem elfogadható, vélhetőn az IMF sem adja erre áldását. A szakértő hangsúlyozta: óriási probléma, hogy a magyar gazdaság növekedési potenciálja mindössze két százalék, így lehetetlen kezelni a 70 százalékos adósságterhet. Ráadásul eközben aránytalanul nagy teher nehezedik a bérből és fizetésből élőkre, aki viszont nem dolgozik, az relatíve egyre jobban jár. Ezért fenntarthatatlan a költségvetés jelenlegi rendszere, nem elfogadható, hogy 1,2 millióan teremtik elő a személyi-jövedelemadó 82 százalékát, miközben 3 millióan részesülnek nyugdíjszerű ellátásban – fogalmazott.

A vezérigazgató szerint ezer milliárd forinttal kellene csökkenteni az adókból és a járulékokból származó bevételeket, és 1300 milliárd forinttal a kiadásokat, az MNB-nek pedig 4-5 százalékkal kell csökkenteni az alapkamatot. Ez ugyan a forintot gyengítené, ám a gazdaság megugrása erősítené a magyar fizetőeszközt.

Heim Péter hangsúlyozta: ha a jelenlegi helyzet nem változik, akkor hamarosan 300 forintos euróval kell számolnunk. Sőt, 2011-12-re, amikor az IMF-hitelek visszafizetése esedékes az ország be is dőlhet, hasonlóan például Argentínához, ahol az 1997-98-as IMF-csomag után az ország 2001-ben jutott csődbe.

Atv.hu