150 ezres büntetés kerékpáron? Igen, ez lehetséges!

Az elmúlt években a rendőrség több alkalommal is országos akcióba kezdett, amelynek keretében fokozottan ellenőrizte a kerékpárosokat. A közlekedési szabálysértők, illetve az ittas vezetők mellett a hiányos kerékpár-felszereléseket keresték az ellenőrzések során, és adott esetben komoly büntetéseket szabtak ki. Az Aegondirekt.hu által végzett felmérésből kiderült, hogy a biciklisek ötöde nem rendelkezik a szabály által előírt felszerelésekkel. Sokan valószínűleg nincsenek tisztában azzal, hogy pontosan milyen felszerelések kötelezőek a kerékpárra, de mi most segítünk.

150 ezres büntetés kerékpáron? Igen, ez lehetséges!

Tavaly a rendőrség több alkalommal tartott országos preventív jellegű közlekedésbiztonsági ellenőrzést a kerékpárosok körében. Az elmúlt években tapasztalt, megnövekedett kerékpáros forgalom miatt a szakértők ennek a gyakorlatnak a folytatását jósolják az idei évre is.  Az akciók célja a kerékpárosok közlekedésbiztonságának javítása, ezért elsősorban a rájuk vonatkozó szabályok betartására szeretné a rendőrség felhívni a figyelmüket. Ehhez azonban elengedhetetlen az is, hogy a kerékpárosok ismerjék ezeket a szabályokat is.

Az Aegondirekt.hu 22 ezer kerékpáros megkérdezésével készült felmérése szerint örvendetes tény, hogy csupán 3 százalékuk kapott valamilyen bírságot, azonban az már elgondolkodtató, hogy a megbüntetett biciklisek közel felét a kerékpár hiányos felszerelése miatt marasztalták el. Az is kiderült, hogy a 22 ezer megkérdezett biciklis ötöde bevallottan nem rendelkezik valamennyi előírt eszközzel. Ennek a közel 5 ezer embernek eddig szerencséje volt: nem kapott rendőrségi büntetést, és balesetet sem szenvedett a felszerelés hiánya miatt.

A kerékpárosokra a KRESZ-ben megtalálható általános, illetve speciális szabályok is vonatkoznak, valamint egy, ezektől különálló rendelet (KöHÉM) a kerékpárokra vonatkozó kötelező felszereltséget írja elő. A KöHÉM rendelet alapján a kerékpár kötelező felszerelése:

  •          előre fehér, vagy kadmiumsárga fényt adó lámpa;
  •          hátra piros fényt adó lámpa;
  •          két, egymástól függetlenül működtethető fékszerkezet;
  •          működő csengő;
  •          elől egy fehér, hátul pedig egy piros színű, szimmetrikusan elhelyezett, nem háromszög alakú fényvisszaverő;
  •          legalább az első keréken, egy átmérő mentén minimum 2 darab borostyánsárga színű küllőprizma.

A rendőrség akár 150 ezer forintos bírságot is kiszabhat akkor, ha valamelyik felszerelés hiányát tapasztalja. A kerékpárosoknak azonban nem a büntetésektől kellene tartaniuk, hanem a fokozott balesetveszélytől, ami jelen van minden olyan alkalommal, amikor a kerékpárjuk nincs megfelelően felszerelve. Mivel a kötelező felszerelés a biztonságot is szolgálja biciklizés közben, ezért ezekben az esetekben már nem csak a 150 ezer forintot kockáztatják, hanem rosszabb esetben a saját életüket is. A szabályok értünk vannak! Cselekedjünk, és mihamarabb szerezzük be az előírt felszereléseket, hogy biztonságban legyünk a nyeregben is!