A biztonságos biciklizés alapvetései

Évente mintegy kétezer kerékpárost érintő baleset történik hazánkban, melyek tekintélyes részét az okozza, hogy a biciklisek nem figyelnek eléggé a biztonságra. A baleset sohasem zárható ki teljesen, csökkenthetjük azonban a veszélyét, ha felkészülten ülünk a nyeregbe.

A biztonságos biciklizés alapvetései

Már mielőtt útnak indulnánk, megtehetünk bizonyos óvintézkedéseket – ezek közül is az elsődleges a megfelelő felszerelés-választás. Amellett, hogy olyan biciklit kell választanunk, mellyel képesek vagyunk biztonságosan közlekedni, amely ideális a számunkra, fontos a bukósisak is.
Sokan elvetik ennek használatát, pedig adott esetben könnyen életet menthet! A láthatóságra is figyeljünk – láthatósági mellény vagy más fényvisszaverő eszköz, megfelelően működő biciklilámpa nélkül soha ne induljunk el.

Az is fontos, hogy milyen állapotban ülünk a nyeregbe. Ha bemelegítés nélkül tesszük ezt, ugyanúgy sérülés lehet a vége, akár egy erőnléti edzésnek, ez pedig súlyos balesethez is vezethet. Legyünk mindig megfelelően hidratálva: kiszáradt állapotban az ember kevésbé képes gyorsan reagálni, gondolkodni. Ezért érdemes magunkkal is vinni folyadékot, illetve olyan ruházatban kerekezni, amely könnyen szellőzik és meggátolja, hogy kiizzadjunk a testünkből minden folyadékot.

A ruházatról szólva: a cipő az egyik legfontosabb elem, ami figyelmet érdemel. Persze eleve úgy érdemes kiválasztani, hogy kényelmes legyen, és ne nyomja a talpunkat, ennél is fontosabb azonban az, hogyan vesszük fel. A cipőfűző ugyanis nagyon könnyen a küllők közé akadhat, ami kicsit is nagyobb sebesség esetén óriási bajt jelent.

A bicikli karbantartása létfontosságú: rendszeresen ellenőrizzük, hogy a kerekek stabilan vannak-e rögzítve, az alkatrészek nem rozsdásodnak, hogy a lámpák valóban égnek és a fék is fog. Egyetlen kis hiba elég, ha az rossz helyen és időben bosszulja meg magát, máris kórházba juttathat.

Végül, ami fontos: a tanulás. A KRESZ szabályait minden esetben alaposan ismernünk kell, tudni, hogy mikor van elsőbbségünk és mikor nem számíthatunk arra, hogy elengednek és így tovább. Emellett pedig természetesen az állandó figyelem és óvatosság, hiszen sohasem tudhatjuk, hogy a közlekedésben részt vevő másik fél is van-e olyan felkészült, mint mi magunk...