A kereszteződések a közúti kerékpáros balesetek leggyakoribb helyszínei

Talán a kerékpárral történő közlekedés igényli a legnagyobb odafigyelést, ugyanis a biciklisekre folyamatos veszélyek leselkednek az utakon és azok mellett egyaránt, azonban a legnagyobb körültekintéssel a kereszteződések környékén kell közlekedniük. A statisztikák szerint a kerékpáros balesetek háromnegyede kereszteződéseknél történik, ráadásul úgy, hogy az ütközés résztvevői közül legalább az egyik fél látja a másikat. Odafigyeléssel és kellő felelősségvállalással azonban elkerülhetőek lennének a sokszor komoly sérülésekkel járó balesetek.

A kerékpárosoknak az egyensúly és az utakon található akadályok mellett a motoros forgalomra is figyelniük kell, ha biztonságban akarnak maradni. Valljuk be, nem kis feladatnak vannak kitéve, hiszen a nagy sebesség mellett rengeteg egyéb, rajtuk kívülálló dologra kell egyszerre odafigyelniük. Habár az utakon előforduló oszlopok, szemetesek és padok is képesek kellemetlen sérüléseket okozni, a legnagyobb veszélyben akkor vannak, ha egy gépjárművel ütköznek össze.

Védje kerékpárját Aegon kerékpár- biztosítással akár szabadtéri lopás ellen is! Számoljon díjat itt!

Kimutatások szerint a kerékpáros balesetek több mint 75 százaléka a kereszteződésekben, vagy azok közvetlen közelében történik. Európai kutatók több évnyi vizsgálat után kiderítették, hogy melyek azok a kereszteződések, ahol a legnagyobb eséllyel fordulnak elő balesetek a kerékpárosok és az autósok között. Íme a három leggyakoribb, balesethez vezető szituáció:

 

A kutatásban megvizsgált balesetekből az is kiderült, hogy az esetek 83 százalékában legalább az egyik fél – az autós vagy a kerékpáros - észlelte a másik veszélyes közeledését. Jogosan tesszük fel a kérdést: ha az egyik fél észleli a veszélyes szituációt, akkor mégis miért következnek be a balesetek? Erre két magyarázatot találtak: az egyik a látáshoz, és az ahhoz kapcsolódó vizuális terepszemléhez, míg a másik a helytelen elváráshoz kötődik. Az első szerint, ha az autós nem megfelelően néz szét, akkor könnyen előfordulhat, hogy bár észleli a kerékpárost, már nem tud megfelelően lelassítani, hogy elkerülje az ütközést. A második szerint sok esetben az is nagyban közrejátszik, hogy a feleknek eltérő elvárásaik vannak a másik viselkedésével kapcsolatban. A sokak által „majd a másik biztosan megadja az elsőbbséget és megáll” hozzáállás nagy veszélyekkel jár, hiszen a felelősséget áthárítva a másik kezébe adjuk a sorsunkat.  

A mai nyüzsgő társadalomban mindenki siet a dolgára, de ne feledkezzünk meg a biztonságunkról sem. Inkább érjünk valahova két perccel később, minthogy a kórházba kelljen tennünk egy kitérőt. Egy itt is igaz mondással szeretnénk mindenkinek balesetmentes közlekedést kívánni: lassan járj, tovább érsz.

Továbbá ma már elérhető a kerékpár- biztosítás, mely kiterjed a kerékpáros balesetekre, és a kerékpár lopásból bekövetkezett kárt is téríti.