Biztonságban tekerés közben is

A kerékpározás rengeteg előnnyel bír az autóval való közlekedéssel szemben: környezetbarát, olcsó, csendes, a „jármű” fenntartási költségei sokkal alacsonyabbak, nem kell órákig parkolóhelyet keresgélni, testedzésnek is kiváló, illetve megajándékoz a szabadság érzésével. Azonban van egy nagy hátránya is: az utakon autós–biciklis-ellentét dúl; amíg ez néhány dühös pillantásban merül ki, még nem is olyan komoly a probléma, azonban sajnos a gépkocsivezetők sokszor nem figyelnek eléggé oda a kerékpárosokra. És az autó kontra bicikli eseteknél az utóbbi húzza a rövidebbet.

Biztonságban tekerés közben is

A bukósisak és a lámpa néha nem elég

Természetesen a balesetek egy részében a biciklista a hibás, azonban nem elég, ha szabályosan közlekedik; segítenie kell az autósoknak abban, hogy vigyázhassanak rá. A megfelelő védelemről kiváltképp éjszaka nem feledkezhetünk meg. A bukósisak és a lámpa a legfontosabb felszerelések – ám épségünk érdekében beszerezhetünk további hasznos kiegészítőket is. A biciklisták biztonságát fokozza az XFire Bike Lane Safety Light biztonsági lámpa. Az eszköz jobban láthatóvá teszi a kerékpárost a mögötte autózó számára, illetve egyben mutatja is az utat a biciklistának.

Virtuális bicikliút az éjszakában

A biztonsági lámpa működése egyszerű: haladás közben két vörös lézercsíkot vetít a tekerő mellé az útra, azaz „virtuális kerékpárutat” rajzol neki. A fénycsík elég erős ahhoz, hogy jól látható legyen a közlekedés többi résztvevője számára a közvilágítás mellett is. A XFire Bike Lane Safety Light-ot egy rögzítő pánttal lehet a bicikli hátuljára erősíteni. A hagyományos villogóval is rendelkező biztonsági lámpa 5 LED-izzót tartalmaz: a több mint 100 ezer órát bíró világítótestek erős vörös fénye több mint egy kilométerről is látszik. A „virtuális kerékpárút” megmutatja az autósoknak, mekkora helyre van szüksége a biciklistának a biztonságos haladáshoz, így nem sodorják el, és nem veszélyeztetik az épségét. Az ütés- és vízálló biztonsági lámpa két vékony ceruzaelemmel működik, és 40 dollárba (11 ezer forintba) kerül.