Erről nem feledkezhet el, ha biciklit vesz a gyereknek

Ha azt szeretnénk, hogy a gyerek is átvegye tőlünk kedvenc időtöltésünket, és együtt tekerhessen a család, gondot kell fordítanunk a megfelelő kerékpár kiválasztására. Ellenkező esetben ugyanis nemcsak a kicsi kedvét vehetjük el a tekeréstől, de akár még veszélybe is sodorhatjuk.

Erről nem feledkezhet el, ha biciklit vesz a gyereknek

A „majd belenő” veszélyes megoldás

Bicikliválasztásnál lehetőleg ne kövessük a „majd belenő elvét”. Inkább néhány évente cseréljük le a gyerek kerékpárját, mint hogy olyat kelljen tekernie, amelyről le sem ér a lába. A használt gyerekbicikliket még mindig eladhatjuk. Ültessük fel a gyereket a kiválasztott biciklire, és nézzük meg, hogy le tudja-e tenni a lábát a talajra, miközben fogja a kormányt. Ha nem, a bringa túl nagy. Arról is győződjünk meg, hogy ha átlép a bicikli fölött, a felső cső és az ágyéka között maradjon kb. 3 cm. A fékek kezelése szintén fontos: kézifékes változatot csak akkor válasszunk, ha a gyerek már elég erős a kezeléséhez; ellenkező esetében maradjunk a kontraféknél.

Mekkora biciklit válasszunk?

A legkisebb, 12"-os kerékpár a 2-4 éves, 75–95 cm magas gyermekeknek ideális. A 14"-os bicikli a 3-5 éves, 85-105 cm magas óvodásoknak ajánlott. Az iskolás korú, 6-7 évesek már 16"-os biciklivel is tekerhetnek, ha vannak már 90-115 cm magasak. A 20"-os gyerekkerékpár a 6-9 éves, 110–130 cm magas, a 24"-os pedig a 8-11 éves, 125–150 cm magas gyerekek számára ideális ideális.

Ne legyen túl nehéz a bicikli

Az olcsóbb biciklik általában nehezebbek is; így nem érdemes ezen spórolni. Egy könnyű szerkezetű darabot válasszunk, amelyet a gyerek egyedül is eltol, illetve, ha ráesik, kevésbé tesz benne kárt.

Miben biciklizzen a gyerek?

A védőfelszerelésekről a csemete esetében is gondoskodnunk kell. A gyermek viseljen bukósisakot, láthatósági mellényt, szereljük fel a kerékpárját macskaszemmel és lámpával; illetve ha még nem múlt el 12 éves, ne tekerjünk vele főúton.