Hogyan kerülhetjük el, hogy ellopják a biciklinket?

Évente több ezer biciklit lopnak el Magyarországon, és bár a márkás, drágább darabok népszerűbbek, valójában senki nem érezheti biztonságban az utcán hagyott kerékpárját. Ha odafigyelünk azonban bizonyos részletekre, megnehezíthetjük a tolvajok dolgát.

Hogyan kerülhetjük el, hogy ellopják a biciklinket?

A legfontosabb persze a lakat kiválasztása. Az egyszerűbb biciklilakatokat bármikor pillanatok alatt átvágja egy felkészültebb tolvaj, így ha komolyan szeretnénk megakadályozni a lopást, ezekre nem hagyatkozhatunk. A szakértők szerint – ideértve a gyakorló tolvajokat – a legjobb megoldás az U-lakat.

Típustól függően ezek néhány tízezer forintba is kerülhetnek, ha azonban nagyobb értékű kerékpárt védünk, bőven megéri a befektetés. minél nagyobb, erősebb és vastagabb a lakat, annál jobb: bár általában ezeket sem lehetetlen feltörni, sokkal felkészültebben kell érkeznie hozzá a tolvajnak, és mindenképpen több idejébe is kerül, ami persze növeli a lebukás veszélyét.

Hol lakatoljunk?

Az időről szólva: soha ne tároljuk a biciklit olyan helyen, ahol bőséges idő áll rendelkezésre az ellopására. Éjszaka az utcán van kitéve a legnagyobb veszélynek, de ha csak valamilyen kevésbé forgalmas helyen hagyjuk őrizetlenül, alkalomadtán az is megbosszulja magát. A lehető legforgalmasabb helyet válasszuk, ahol sokan láthatják az esetleges lopást – vagy egy kellően zárt, biztonságos tárolót, ahol kevésbé fenyeget a veszély.

Az is számít, mihez lakatoljuk hozzá a „drótszamarat”. Minél stabilabb, nehezebb tárgyat érdemes választani, hanyagoljuk például a közlekedési táblákat, rozoga korlátokat, kukákat. A biciklitárolóban sem mindegy, hogy hová állunk: a szélső helyeken álló biciklik feltűnőbbek, ezért azokat gyakrabban lopják el.

Csökkentsük a kockázatot

Érdekes, hogy a lelakatolatlan bicikli néha önmagában visszatartja a tolvajt – ha csak lerakjuk a kerékpárt, feltételezhető, hogy nem vagyunk messze, figyeljük azt, így sokszor éppen ez akadályozza meg a lopást. Egy lakat üzenete, hogy nem vagyunk ott, nem figyelünk, és a tolvajnak van ideje ügyködni.

Ahogyan a zár minőségének is arányban kell állnia a kerékpár értékével, úgy a biztosításon sem érdemes spórolni: a lopást száz százalékban kizárni sosem lehet, és minél nagyobb értékű a kerékpár, annál csábítóbb célpontot fog jelenteni, amely jobban megéri a kockázatot a tolvajnak.