Így tegye el télire a biciklijét

A nagy biciklitúrák emléke már halványul, a rossz idő beálltával sokan letámasztják a kerékpárt a tárolóba vagy az erkélyre, és nem is sejtik, hogy ezzel akár több tízezer forintos kárt okoznak maguknak.

„Pedig a télre való felkészítés minden árkategóriájú kerékpárnál nagyon fontos.” – mondja Varga Balázs, biciklis maratonok rendszeres résztvevője, diákolimpiai bajnok. Olvassa el az alábbiakban az ő szakértő tanácsait.

  • A rozsda elleni védelem nagyon fontos, ezért tisztítsuk meg a biciklinket a téli tárolás előtt, de ne vízzel.  Lehet kapni olyan speciális tisztítószereket, amelyek erre alkalmasak. Fontos, hogy ne gőzborotvával, vagy nagy nyomású mosóval tisztítsuk, mert a víz bemegy a csapágyakba.
  • Ezután olajozzuk be, de csak azokat a részeket, amelyek nincsenek kint, pl. a láncot ne, mert az csak a port szedi fel tavaszig.

Védje kerékpárját Aegon kerékpár- biztosítással akár szabadtéri lopás ellen is! Számoljon díjat itt!

  • Gumisok azt javasolják, hogy a kerekeket kicsit fújjuk túl.
  • Tároljuk a bringát felakasztva, ez nemcsak helytakarékos, így a kerekeket is kíméljük.
  • Ha nem akarjuk vagy tudjuk ezt magunk megcsinálni, akkor vihetjük kerékpárszervizbe is, de ne sárosan. Az olcsóbb bicikliknél is fontos a fentiek betartása, hiszen ott még több az acél alkatrész, ami rozsdásodhat.

Az alapos karbantartás után már el is tehetjük a biciklit, és ahhoz, hogy ne kelljen egész télen át izgulnunk, hogy ott marad-e, érdemes kerékpár biztosítást kötni, ami az Aegonnál egyedüliként zárt és szabadtérből történő lopás esetén is fizet.  Nézze meg a részleteket itt.