Mire figyeljünk, amikor otthagyjuk a biciklinket?

Egy komolyabb kerékpár ellopása több tíz- vagy százezer forintos kárt is jelenthet, éppen ezért nagyon oda kell figyelnünk, hol és hogyan hagyjuk ott. Ön tudja, hogyan védje meg magára hagyott kerékpárját? Mi alapján válasszon lakatot, és hogy azt hogyan használja, ha nem akar gyalog hazamenni? Most ezekre a kérdésekre is választ adunk!

Mire figyeljünk, amikor otthagyjuk a biciklinket?

Mindenekelőtt, ha nyílt téren kell egy időre magára hagynunk kerékpárunkat, akkor azt minél forgalmasabb helyen tegyük, ahol sok a gyalogos. Bár a kamerák ritkán tántorítják el a tolvajokat, ha mindenképpen kihalt helyen kényszerülünk lezárni a bringákat, mégis csak próbáljuk meg azt egy térfigyelő látóterében megtenni. Ha otthon tartózkodunk vagy vendégségben, akkor a legjobb, ha addig az udvarban, a lépcsőházban vagy a lakásban tároljuk a kétkerekűt.

Garanciát azonban ez sem jelent mindig – a társasházak lépcsőházaiból például rendszeresen tűnnek el biciklik, ezért odabent is érdemes lakatot használni, s abból sem az olcsóbb fajtát, amelyek pillanatok alatt feltörnek a rutinos tolvajok, akik manapság már fémfűrésszel, fagyasztó spray-vel dolgoznak.

Alapvető, hogy minél komolyabb a lakat, annál nagyobb a súlya, és természetesen, annál drágább is – legalább 5000 forintot érdemes rászánnunk egy ilyen eszközre, ha valódi biztonságra vágyunk. Tartsuk észben: a tolvajok elsősorban nem a drága, hanem a könnyen ellopható kerékpárokra utaznak!

Hiába a jó lakat, ha nem jól, és főleg nem jó helyre rögzítjük vele kerékpárunkat. Lakatoljunk minél alacsonyabbra úgy, hogy nem csak a vázat, hanem az egyik kereket is védjük, miközben figyelünk a lakatolás megfelelő feszességére is. A könnyen leszerelhető alkatrészeket (például a villogókat) inkább tartsuk magunknál, ha eltávolodunk a kerékpárunktól. Válasszunk megfelelő tereptárgyat a lakatoláshoz: felejtsük el az alumíniumoszlopokat, a korhadt kerítéseket, a tábla-tartó oszlopokat, keressünk masszív, nem elmozdítható objektumokat.

Gyakori lopási módszer, hogy tönkreteszik a kinézett, nagy értékű biciklinek a kerekeit – így a tulaj sokszor hátrahagyja, hogy majd később jöjjön vissza érte. Persze így a tolvaj megvárhatja, amíg a forgalom elül, kényelemben ügyködhet, és másnap már csak hűlt helyét találjuk a biciklinek.

Ha a kerekeken szándékos rongálást találunk, semmiképpen ne hagyjuk hátra a járművet: jusson eszünkbe, hogy a rongálás elkövetőjének ezzel valószínűleg célja volt, és valószínűleg nem csak az, hogy valakinek elrontsa a napját.

Tegyük a biciklit minél egyedibbé! – például gravíroztassunk a vázba. Sokszor ez nem akadályozza meg a lopást – hiszen láthattunk már olyat is, hogy a fővárosban egyedi gyártású versenybicikliket lovasítottak meg –, egyes esetekben mégis eltántoríthatja a tolvajokat. Az egyedi, felismerhető bicikliket nehezebb eladni, az utcán könnyen felismerik őket, így sokkal kockázatosabb közlekedni velük.

Ez a másik előnye az egyedi biciklinek: még ha el is lopják, sokkal nagyobb az esélyünk arra, hogy felismerjük, vagy ha igénybe vesszük a kerékpáros közösségek segítségét, akár annak is, hogy más megtalálja. Így utólag akár a tolvajt, orgazdát is lefülelhetjük.

Érdemes kerékpárunkról fényképet készíteni, illetve feljegyezni a vázszámát – ez jól jöhet egy későbbi azonosítás során. További kifinomult, azonban drága megoldás GPS jeladót szereltetni a kétkerekűnkbe, segítségével sms-t kaphatunk arról, ha mozgatják kerékpárunkat.