Rémisztő, de szinte alig védenek a kerékpárlakatok

Közhelynek hangzik, de az igazság az, hogy nem létezik feltörhetetlen kerékpárzár. Habár a kerékpárosok többsége bízik abban, hogy egy lakat esetleg elriasztja a tolvajokat, a szomorú valóság az, hogy egy minőségi zár is csak másodpercekig, vagy jobb esetben percekig képes feltartani a csibészeket. A statisztikák sem festenek jobb képet: 2010 óta átlagosan 16 százalékkal növekedik évente a lopások száma hazánkban. 2012-ben már összesen 12473 kerékpárt loptak el, ami napi szintre vetítve 35 ellopott kerékpárt jelentett. Ne hagyatkozzunk kizárólag a lakatokra, hanem tegyünk meg minden tőlünk telhetőt, hogy ne legyen könnyű préda a drága kerékpárunk. Az alapszabályokat szeretnénk most Önökkel megosztani.

Az Aegondirekt.hu több mint 24 ezer kerékpár-tulajdonos megkérdezésével készült felméréséből kiderült: minden harmadik biciklisnek lopták már el a kétkerekűjét. A válaszok alapján az látható, hogy a kerékpár lopások 10 százalékánál a kár a 100 ezer forintot is meghaladta. Egy ekkora káreseményt mindenki szeretne elkerülni, így adódik a kérdés: mi lehet a „tuti” módszer.

Védje kerékpárját Aegon kerékpár- biztosítással akár szabadtéri lopás ellen is! Számoljon díjat itt!

Azt talán nem is kell kétségbe vonnunk, hogy egy jónak és hasznosnak ítélt lakatot általában mindenki beszerez értékesebb kerékpárjához, azonban sajnos ezek a lakatok nem törhetetlenek, erővágóval, fűrésszel néhány perc alatt ezek is eltávolíthatóak.

De akkor vajon hogyan kellene biztosítanunk a kerékpárunkat, hogy a tolvajok ne érezzenek késztetést meglovasítani a drótszamarat? Több, kerékpárokkal foglalkozó internetes portál is felhívja a figyelmet arra, hogy ha városban használjuk a kerékpárt, érdemes olyat vennünk, ami nem szúr szemet a tolvajoknak. Sokan a jól felszerelt és értékes mountain bike kerékpárjukat használják szórakozásra és a mindennapos városi utazásaik során is egyaránt. Ezt a szakértők veszélyesnek ítélik! Válasszuk ketté a szórakozást és az egyéb utazásra használt kerekezést. Az előbbire kiválóan alkalmas a mountain bike, míg az utóbbira szerezzünk be egy egyszerűbb és olcsóbb kerékpárt, ami nem fog megtetszeni a tolvajoknak.

Statisztikák szerint a kerékpárlopások fele lépcsőházakban vagy pincékben történik. Ez nem is meglepő, hiszen a tolvajok többségének nem jelent gondot bejutni egy nagyobb ház lépcsőházába, ahol a folyosókon kedvükre válogathatnak a biciklikből. Ilyen esetekben még a zárak sem jelentenek komoly gondot számukra, hiszen az éjszaka közepén csendben, akár hosszabb ideig is képesek elidőzni a kiszemelt biciklin. Éppen ezért, ha tehetjük, akkor a lakásban tároljuk a bringát, vagy egy megfelelően védett helyiségben az udvaron belül.

Az utcán történő tárolásnál is több dologra érdemes odafigyelni: próbáljuk meg minél forgalmasabb helyen lelakatolni a kerékpárt: a gyalogos forgalomnak nagy lehet a visszatartó ereje. Ilyen helyek lehetnek például az irodaházak vagy a bevásárlóközpontok bejáratai, továbbá a busz-, illetve villamosmegállók is. Annak érdekében, hogy ne figyeljék ki a kerékpárunkat és a napi rutinunkat sem, próbáljunk meg sűrűn váltogatni a lelakatolás helyét.

A technológia és a GPS-es eszközök elterjedése ma már lehetővé teszi azt is, hogy a kerékpárunkat intelligens védelemmel lássuk el. Ez annyit tesz, hogy egy GPS-es jeladót beépítenek a kerékpárunkba úgy, hogy az semmilyen körülmények között ne legyen eltávolítható. Amikor lezárjuk a biciklit, akkor egy kis kulcs segítségével élesíthetjük ezt a jeladót, így a GPS a kerékpár legkisebb mozgására is értesítőt küld a telefonunkra. Ha pedig már ellopták, akkor az interneten követhető lesz a kerékpárunk, így azt a rendőrség segítségével visszaszerezhetjük.