A háziállatok is szenvednek a háztartási szennyeződésektől

Évtizedek óta ismert tény, hogy a házi por több olyan veszélyes anyagot is tartalmaz, amelyek hosszabb távon károsak lehetnek az ingatlan lakóira. A már korábban regisztrált anyagok - így az ólom és a növényvédő szerek - mellett mostanra újabb mérgező szintetikus anyagok is fellelhetőek a házi porban, amelyek szintén egészségkárosító hatásúak. Az emberek mellett természetesen házi kedvenceink is szenvednek ezektől az anyagoktól, sőt, ők talán még kiszolgáltatottabbak. A gondos gazdik természetesen mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a szeretett háziállatukat megvédjék, de egy tanulmány rávilágít arra, hogy talán még több odafigyelésre van szükségük.

Egy átlagos háztartásban évről-évre egyre nagyobb mértékben fordulnak elő szintetikus ipari- és vegyi anyagok. Az EWG Környezetvédelmi Munkacsoport - egy amerikai egészségüggyel foglalkozó non-profit szervezet - szerint a háziállataink sokkal nagyobb mértékben vannak kitéve az ilyen vegyi és mérgező anyagoknak, mint az emberek. Az EWG arra is felhívja a figyelmet, hogy a házi por mellett szennyező anyagnak számíthatnak többek között az állateledeles zacskók, a konzervek, a játékok, valamint a kisállatok takarói is. Egy kis odafigyeléssel azonban biztosítani tudjuk a megfelelő környezetet a házi kedvenceknek, így a lehető legtöbbet tudjuk megtenni annak érdekében, hogy távol tartsuk tőlük a sokszor kétes eredetű anyagokat.

Szerető és gondos gazdaként talán az első és legfontosabb teendőnk a háziállatok egészségének megőrzése érdekében az, hogy a lehető legjobb tápanyaggal etessük őket. A háziállatok többségének immunrendszere a beleknél található, ezért a megfelelő tápanyaggal ellátott állatok nagyobb eséllyel védekeznek a betegségek ellen, így a mérgező anyagok káros hatása jelentősen csökkenthető. A kutyáknak és macskáknak egyaránt olyan táplálékra van szükségük, amely tartalmaz antioxidánsokat, és mentes a hozzáadott kémiai tartósítószerektől. Érdemes ezért a silányabb minőségű eledel helyett a valamivel drágább, de minőségi tápanyagot beszerezni.

Amikor tehetjük, természetes anyagból válasszunk játékot és takarót a kedvenceinknek. Ilyen anyagok például a pamut, a gyapjú vagy a selyem. A macskatulajdonosoknak jó választás lehet a 100 százalékban természetes alapanyagú alom használata is. Dobjuk el a műanyag vizes, illetve etető tálakat is, és cseréljük ki azokat tartós, rozsdamentes acélból készültekre. Ezek a tálak rendkívül könnyűek, tisztításuk is roppant egyszerű, és nem tartalmaznak mérgező anyagokat.

A házi por és egyéb allergének ellen pedig a legjobb védekezés a heti rendszerességgel elvégzett porszívózás. Ezt nem csak a házi kedvencünk fogja meghálálni, de saját szervezetünk is, hiszen a kevesebb por azt jelenti, hogy kevesebb, potenciálisan mérgező anyagnak leszünk kitéve otthonunkban.

 

Inkább csak játék legyen a tüsszentés!