Hogyan válasszunk háziállatot a családnak?

Talán nem túlzás azt állítani, hogy egyszer minden család életében felmerül a kérdés: legyen-e háziállat a háztartásban? A kérdés jogos, hisz ezek az állatok hosszú éveken át hűséges és megértő társaink, de mielőtt elhamarkodottan választanánk, nem árt több szempontot is megvizsgálnunk. Ha önök úgy döntöttek, hogy itt az idő kibővíteni a családot egy háziállattal, akkor a következő kritikus kérdés a fajtája lesz. Tegyük fel magunknak a következő kérdéseket, mielőtt meghoznánk a végső döntést, hogy később se bánjuk meg az elhatározást!

Hogyan válasszunk háziállatot a családnak?

Hol lakik?

A legfontosabb kérdés a lakhely. Kis lakásban él? Amennyiben igen a válasza, úgy egy nagyobb kutya esetleg kényelmetlenül érezné magát az elegendő mozgástér hiánya miatt. Mindenképpen tájékozódjon a kutyafajtákkal kapcsolatban, mert mindegyik fajnak más-más az igénye. A kisebb lakásokba ajánlatos háziállat például a macska vagy az akváriumban élő állatok, hiszen ezek nem igényelnek sok mozgást. Ne feledjük: bár a madarak is kiváló társak, sok fajtájuk azonban roppant hangos, így könnyen zavarhatnak minket, illetve a szomszédokat is.

Ki fogja felügyelni az állatot?

Ha a családban senki sincs odahaza napközben, akkor az olyan állatok, mint például a halak vagy a hüllők a megfelelőek, mert ezek nem igényelnek állandó figyelmet. A kisgyermekes szülőknek is mérlegelni kell, hogy mennyi időt is tudnak egy háziállattal foglalkozni a gyerekek mellett. Az olyan családoknak, ahol már nagyobbak a gyerekek, érdemes elgondolkodniuk, hogy milyen feladatot adhatnak a csemetéiknek, amivel a felelősségtudatukat is fejleszthetik. Ilyen lehet többek között a kutyasétáltatás, a macskaalom takarítás vagy a halak etetése is.

Havonta mennyi pénzt tudnak az állatra áldozni?

Háziállatot tartani hónapról-hónapra költséges dolog, ezért mindenképpen tervezze meg, hogy mennyi pénzt is tud erre rászánni. Vennie kell játékokat, eledelt, eszközöket, és akkor még nem is beszéltünk a drága vitaminokról és az esetleges orvosi vizsgálatokról sem. Érdemes elgondolkodnia a kisállat biztosításán is, mert így a költségei kiszámíthatóbbak, hiszen egy betegséggel, vagy hirtelen műtéttel járó kiadás kisebb eséllyel okozhat meglepetést a jövőben.

Milyen egyéb kérdéseket kell még mérlegelni?

Mielőtt háziállat mellett döntene, vizsgálja meg, hogy a társasházi szabályokban vagy lakásbérleti szerződésben van-e valami, háziállatokat érintő szabályozás. Azt is mindenképpen mérlegelje, hogy van-e valamelyik családtagjának bármi olyan allergiája, amire esetleg károsan hat egy állat jelenléte.