Jól gondolja át, hogy mit enged meg háziállatának!

A legtöbben úgy bánunk a háziállatainkkal, mintha a saját gyermekeink lennének. Ez nem is meglepő, hiszen egy idő után a kis kedvencre már úgy tekintünk, mint egy családtagra. Az engedékenység természetes, de bizonyára Ön is elgondolkodott már azon, hogy hol van a határ: mi fér bele az ember és az állat közötti kapcsolatba, és mi az, amit már semmiképpen sem szabad megengedni. Összegyűjtöttünk pár olyan tevékenységet, ami kapcsán felmerülhet ez a dilemma.

Jól gondolja át, hogy mit enged meg háziállatának!

Ágyba engedni őket

Az állat méretétől függetlenül a tulajdonosok körében elterjedt szokás az állatokat felengedni az ágyra és hagyni nekik, hogy órákon, vagy esetleg éjszakákon át mellettünk heverésszenek. A szakértők igen megosztottak ezzel a kérdéssel kapcsolatban. Ha például a háziállatnak vizelési problémái vannak, vagy túlságosan sok szőrt hullajt, akkor a legjobb magatartás természetesen az, ha nem engedjük be az ágyunkba. Ilyenkor tartsunk egy takarót az ágy mellett és szoktassuk oda kis kedvencünket. Azonban ha szívesen osztjuk meg velük még a legmelegebb és legintimebb helyét is lakásunknak, akkor nyugodtan engedjük fel őket ágyunkba.

Beszélgetni velük

Mára több tudományos anyag is bizonyította, hogy háziállataink képesek felfogni az emberi beszédet és megérteni a parancsainkat. De vajon mennyire normális beszélgetést folytatni velük? Az állatorvosok és oktatók többsége is egybehangzóan állítja: beszélgetni állatainkkal teljesen normális jelenség. Tudományos cikkek már azt is bizonyították, hogy ennek gyógyászati hatásai szinte felérnek egy terápiás kezeléssel.

Ajándékokkal elhalmozni őket

A tulajdonosok előszeretettel vásárolnak játékokat állataiknak, ezzel is kifejezve, hogy mennyire fontosak számukra. Szakértők azonban felhívják a figyelmünket arra, hogy az ajándékozás helyett inkább töltsünk több időt a kutyánkkal vagy a macskánkkal. Mint a gyermekeink esetében, itt is igaz: az ajándékkal nem pótolható a szeretet. Azt se felejtsük el, hogy a kis kedvencünket csak akkor lepjük meg, ha olyat tett, amivel kiérdemelte a jutalmazást.

Konyhaasztalról etetni őket

Nagyon sok családnál szokás étkezés közben etetni az állatokat. Szakértők szerint ez káros habitus, ami még akár negatívan is érintheti a jószágot. Az asztalnál etetés rossz és következetlen viselkedésre taníthatja őket, hiszen ilyenkor esetleg ugrálnak, vagy pitiznek. Nem beszélve arról, hogy egyes élelmiszerek ártalmasak lehetnek az emésztőrendszerükre. Fontos, hogy legyen egy szisztéma, tehát meghatározott időben és helyen etessük az állatokat, de ez semmiképpen se a konyhaasztal legyen a család étkezése közben. Ha már kialakult a rossz szokás, akkor a legegyszerűbben úgy tudjuk átszoktatni őket, ha a családi étkezés közben egy másik szobába tessékeljük át őket.