Jön az ebadó

Az országgyűlés szinte egyöntetűen támogatással, 337 igennel szavazta meg pár napja az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998-as törvény módosítását, amelybe szinte mindenkinek az érdeke belekerült.

A 2012. január elsejétől életbe lépő, megváltozott törvényekre szeretnénk felhívni a gazdik figyelmet. Az országgyűlés ugyanis szinte egyöntetűen támogatással, 337 igennel szavazta meg pár napja az állatvédelmi törvény módosítását, amelybe szinte mindenkinek az érdeke belekerült. Az állatvédők azért örülhetnek, mert drasztikusan szigorodtak az állatvédelmi bírságok - legyen szó állatkínzásról, vagy a kötelező oltás elfelejtéséről - amelynek ezentúl olyan szankciója is lehet, hogy az adott személyt eltiltják az állattartástól. A statisztikusok is megnyugodhatnak, ugyanis visszavezetik a háromévente kötelező eb összeírást, és ezentúl kötelezővé válik a kutyák chipeltetése is (amely kvázi a kisállat-biztosítás egyik feltétele is).

A kutyásoknak mennyit kell fizetniük?

A törvény tartalmaz egy úgynevezett ebrendészeti hozzájárulást, amelyet a köznyelv szinte azonnal ebadónak nevezett el. Eme járulékot az adott önkormányzat állapítja majd meg, maximális összege évi 6000 forint lesz. A világhálón keringő, 3500 forintos információ a tévedés eredménye. Az ebből származó bevételek felét a hozzájárulás adminisztratív kiadásira kell költeni, másik felét pedig állatvédelmi programokra (ivartalanítás, menhelyek támogatása, ebösszeírás stb).

Külön kiemelendő, hogy ha egy veszélyes egyedről van szó - ezt egyedi elbírással egy állatpszichológusnak vagy egy tapasztalt állatorvosnak kell eldöntetnie - akkor a díj felmehet akár 20.000 Ft-ig is. A fizetés alól kivételezettek a vakvezető, és egyéb egészségügyi kiképzést kapott kutyák, a tűzoltók, a katasztrófavédelmisek és a rendőrök négylábú segítői és az ivartalanított egyedek - hogy így segítség jó irányba nevelni a lakosságot, hisz jelenleg 100-200 ezer gazdátlan, ugató négylábú lehet az országban. Szintén a jó irányba való tereléshez tartozik, hogy a menhelyről hozott háziállatok és persze menhelyen tartottak is szintén mentesülnek az ebadó alól.

Csak az őshonos magyar kutyafajták kapnak kivételt az ebadó fizetése alól, viszont azok közül mind, nem csak a tenyésztőknél lévők. Tehát Kuvasz, komondor, magyar vizsla, puli, pumi, mudi, magyar agár és az erdélyi kopó tartása adómentes, míg az olyan népszerű fajták, mint a beagle, tacskó, németjuhász, spániel, csivava, vagy bármilyen keverék kutya adóköteles.

A szakértőket erősen megosztja a törvénytervezet hosszú távú hatása. Abban mind egyetért, hogy rövid távon a törvénymódosításnak köszönhetően nőni fog a kóbor kutyák száma, míg hosszú távon egyesek jelentős visszaesést valószínűsítenek, mások pedig arra teszik a voksukat, hogy az így felturbózott létszámot már nem lehet visszaszorítani.