Júliustól tovább növekszik az állattartók felelőssége

„Tilos kutyát tartósan 10 négyzetméternél kisebb területen, tartósan 4 méternél rövidebb eszközzel kikötve tartani. Tilos továbbá gerinces állatot kör alapú kalitkában, illetve gömb alakú akváriumban tartani. … Amennyiben kutyát futólánccal – vagy ahhoz hasonló elven működő szerkezettel – kikötve tartanak, a feszített és futó részek hosszának összege nem lehet kevesebb 5 méternél, valamint a futó rész nem lehet rövidebb 3 méternél.” Ezeken kívül számos, a felelősségteljes állattartásra ösztönző szabályt tartalmaz „A kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló”, július 1-jén életbe lépő Kormányrendelet.

„A Kormányrendelet hatályba lépésével Magyarország újabb fontos lépést tesz a felelősségteljes állattartás irányába azt követően, hogy az Országgyűlés 2004-ben bűncselekménynek minősítette az állatkínzást. Bízom benne, hogy a törvény betartatása is sikeres lesz.” – mondja Marosvölgyi Péter, a kisállat-biztosításokkal is foglalkozó AEGONdirekt.hu szakmai igazgatója.

A körülbelül 3 millió macska és ugyanennyi kutya gazdáját is érintő Kormányrendelet többek között kitér arra is, hogy „Az állattartónak rendelkeznie kell a kötelező immunizálásra vonatkozó mindenkori adatokkal és dokumentumokkal, egyedi tartós megjelöléssel rendelkező állat esetében az állat azonosítására vonatkozó adatokkal és dokumentumokkal is. Amennyiben az állat új tulajdonoshoz kerül, részére e dokumentumokat át kell adni, illetve tájékoztatni kell az állat fajáról (fajtájáról), – ha ismert – az egyed neméről és koráról, továbbá az egyed tartásához szükséges minimális ismeretekről.”

„Örvendetes, hogy a jogalkotó felismerte azt a társadalmi igényt, hogy változásra van szükség az állattartók felelősségét illetően, hiszen az elmúlt években jelentősen megváltozott az állattartás hazai kultúrája és mára a fejlett nyugatra jellemző tendenciák tapasztalhatók Magyarországon is.” – mondja az AEGONdirekt szakembere. Az állateledelek kereslete az elmúlt években egyre növekvő tendenciát mutat. Az éves hazai fogyasztás jelenleg mintegy 160 ezer tonnára tehető, a belföldi piac forgalma az elmúlt öt esztendőben 25 százalékkal nőtt, az eladások értéke 2008-ban elérte a 30 milliárd forintot. Piaci adatok alapján az iparági becslések szerint Magyarországon a kutyák több mint húsz és a macskák tápanyagigényének átlag közel harminc százalékát etetik előre gyártott állateledellel.

„A számokból jól látható, hogy a lakosság egyre növekvő mértékben odafigyel a kedvtelésből tartott állatokra, és komolyan változik az állattartáshoz való hozzáállás.” – vélekedik dr. Lőrincz József, állatorvos, és hozzáteszi: „Praxisomban egyre kevésbé számít ritkaságnak, ha valaki kutyája vagy macskája állatorvosi ellátását biztosításból fedezi.”

Az AEGONdirekt.hu értékesítési adatai szerint az idei első félévben közel kétszer annyi ügyfél kötött biztosítást kutyájára, mint a tavalyi év második félévében. A szerződéskötéseket 75%-ban kutyára, míg 25%-ban macskára kezdeményezték az állattartók. A kisállat-biztosítás hamarosan állatorvosi rendelőkben is elérhető lesz, amitől a termék iránti kereslet még egy lendületet kaphat.