Könnyebb kinevelni a rossz viselkedést a kutyájából, mint azt gondolná!

Néha kifejezetten is zavarja a kutyája viselkedése? Ugrál? Ugat? Nem fogad szót? Nem számít milyen nemkívánatos vagy frusztráló viselkedése van néha a kutyájának, számos olyan technika létezik, amivel átnevelhetőek és megváltoztathatóak ezek a magatartásformák. Most megosztjuk Önökkel a legjobb módszereket.

Könnyebb kinevelni a rossz viselkedést a kutyájából, mint azt gondolná!

A leglényegesebb, amit mindenképpen le kell szögezni: a kutyák viselkedése nem egyik napról a másikra alakul ki, és nem is az egyik napról a másikra változik meg. Gondoljon csak vissza arra, hogy a kutyája az Ön tiltó szava ellenére milyen sokáig be akart jutni a lakásba! Jobb esetben már nem próbálkozik ezzel, mert az eltelt idő alatt megtanulta, hogy nem ez a helyes magatartás, de ezt kizárólag kitartó és következetes neveléssel tudta elérni, ami akár hosszabb ideig is eltarthatott.

Szakértők szerint a legtöbb kutyánál megfigyelt viselkedési probléma gyökere, hogy a gazdák megjutalmazzák a kis kedvenceiket abban az esetben is, amikor rossz magatartást tanúsítanak. Amikor a kutyája ugrál, akkor ugyanúgy tovább simogatja és figyelmet szentel neki? Esetleg amikor pitizik, enni ad neki? Ha beadjuk a derekunkat az ilyen eseteknél, akkor arra tanítjuk a kutyákat, hogy az adott magatartás a helyes és a célravezető. Ha azt akarjuk, hogy a helytelen magatartás megszűnjön, akkor semmilyen körülmények között nem szabad figyelmet szentelnünk nekik és mellette még jutalmaznunk is őket, amikor nem a kellő viselkedést gyakorolják.  

A kutyánk minden cselekvése kisebb tettek sokaságából tevődik össze. Ha például a blöki hazaérkezésünkkor ugrálni kezd, akkor valami ilyesmi játszódhat le benne:

  1.        meghallja a kulcs zaját a zárban.
  2.        az ajtóhoz siet.
  3.        megvárja, amíg a gazdi belép a szobába.
  4.        izgatottságában heves ugrálásba kezd.

Az ilyen esetben meg kell tanítani a kutyánkat arra, hogy a helyes cselekvési sorozat rögzüljön benne a hazaérkezésünkkor. Az elvárt tettek a következők lennének:

  1.        meghallja a kulcs zaját a zárban.
  2.        az ajtóhoz siet.
  3.        ülve megvárja, míg a gazdi belép a szobába.
  4.        folyamatosan ülve van, amíg a gazdi megsimogatja és üdvözli.

A legfontosabb, hogy soha ne ismerjük el és bátorítsuk a helytelen viselkedését. Az előbbi példánál maradva: ne simogassuk meg és ne is forduljunk felé azoknál az eseteknél, amikor ugrálással vár minket, mert csak így fogja megtanulni, hogy ilyen magatartással nem kaphat figyelmet tőlünk. Ez csak az egyik fele az átnevelésnek. A másik része az, hogy egy külső segítő közreműködésével gyakoroltassuk be a helyes viselkedést a kis kedvencünkkel, így az egy idő után rutinszerűvé válhat.  

Ne feledjük! A káros viselkedés visszafordítható, de ne gondoljuk, hogy ez gyorsan fog menni. Mindenképpen kell hozzá némi kitartás, de az eredmény meghozza a gyümölcsét. Fontos, hogy mindig legyünk következetesek, tehát amit ma nem engedünk meg, azt holnap se engedjük. Ha ezt betartjuk, akkor nagy eséllyel leszünk boldog kutyatulajdonosok.