Kutya a kisbaba körül? Mire figyeljünk?

Jó híreket kaptak? Hamarosan bővül a család még egy fővel? Ha esetleg egy kutya is van a háznál, megértjük az aggodalmait. Hogyan fog kijönni a kis kedvenc a csecsemővel? Biztonságban van-e a kis csemetém? Ilyen és hasonló kérdések merülhetnek fel most önben. Segítünk pár tanáccsal, hogy az élete ne csak az aggódásból álljon.

Kutya a kisbaba körül? Mire figyeljünk?

Mielőtt hazaér a csecsemő

Szoktassuk a kutyánkat a csecsemők és a gyermekek társaságához. Vigyük el a játszótér köré és hagyjuk, hadd barátkozzon a kis lurkókkal. A szoktatást természetesen fokozatosan tegyük meg, és elengedhetetlen minden esetben a póráz és a szájkosár használata. Dicsérjük és jutalmazzuk meg őt, ha nyugodt maradt a találkozások alkalmával, hogy pozitív élményként emlékezzen a fiatalok társaságára. A baba megszületése előtt fontos felmérni azt is, hogy összességében hogyan is viselkedik a blöki az idegenek társaságában. Ha kételyeink lennének, konzultáljunk kutya-viselkedési tanácsadóval.

Amikor már otthon van a csecsemő

Szerencsére a legtöbb kutya probléma nélkül elfogadja az újszülötteket, azonban van olyan, amikor közbe kell avatkoznunk, hogy a kutyus könnyebben tudjon alkalmazkodni ehhez a teljesen új szituációhoz. Fontos, hogy a kutyát csak lassan és fokozatosan ismertessük össze a csecsemővel. Ideális esetben, a kutyánk nem fog túlságosan nagy érdeklődést mutatni a baba iránt a kezdeti időszakban. Az első érintőleges bemutatkozás fontos, és segíti a kapcsolatot a későbbiekben, tehát érdemes minél hamarabb túlesni rajta. A kezdeti időben lehetőleg szenteljünk figyelmet a kis kedvencünknek is a baba mellett annak érdekében, hogy a kialakult helyzet ne késztesse rivalizálásra.

Soha, semmilyen esetben se hagyjuk egyedül a babát a házőrzőnkkel! A kutyák képesek harapni minden olyan esetben, amikor kellőképpen provokálják őket, márpedig egy totyogó, mindennel ismerkedő kisbaba kiválthatja ezt. Még akkor se hagyjuk egyedül őket, ha a kutyánk korábbi viselkedése semmi okot nem ad aggodalomra. Ha tehetjük, hozzunk létre egy kutyamentes övezetet a lakásban, így a négylábú elzárható a gyerektől. Ezzel megoldhatjuk, hogy mi, illetve a kutyánk is nyugodtan pihenhessen, tudva azt, hogy a baba is biztonságban van.

Azonnal kérjük szakértő segítségét, ha aggályaink merülnének fel a kutya viselkedésével kapcsolatban, legyen szó agresszióról, vagy bármilyen más drasztikus változásról!