Kutya a lakásban: mire figyeljünk?

Sokan úgy vélekednek, hogy a kutyáknak csak a kertes házban van helyük. Odafigyeléssel és az állat igényeinek szem előtt tartásával azonban egy kisebb lakásban is jó helyük lehet a kutyáknak, ehhez csupán egy kicsivel több energiára és egy kis kreativitásra van szükség.

Kutya a lakásban: mire figyeljünk?

Az Aegondirekt.hu több mint 10 ezer állattulajdonos megkérdezésével készült felméréséből kiderült, hogy a kutyatulajdonosok fele nem kertes, illetve családi házban él. Ez az eredmény is azt bizonyítja, hogy a kert nem alapfeltétele a kutyatartásnak. Ha megfelelően gondoskodunk a négylábú családtagról, akkor estére garantáltan lefáradva, a kanapé előtt tér nyugovóra és nem zavar sem minket, sem pedig a szomszédokat. De hogyan is teremtsük meg a megfelelő életkörnyezetet a lakásban élő kutyánknak?

Megfelelő mozgás

Az egyik legfontosabb, hogy a kis kedvencünknek mindennap biztosítsunk megfelelő lehetőséget a mozgásra. Ennek helyszíne pedig ne a lakás legyen, mert lehet az bármilyen nagyméretű is, senkinek sem érdeke, hogy a kutya szabadon futkározzon benne. Talán az sem meglepetés, hogy ha az állatot nem fárasztjuk le kellőképpen, akkor szinte biztos, hogy a lakásban fogja bepótolni az elmaradt testmozgást, ez pedig nagy kellemetlenséggel járhat számunkra. Éppen ezért mindennap vigyük ki a szabadba és futtassuk meg!

Játékok

Biztosítsunk kellő mennyiségű és fajtájú játékot a kutyának. A kutyákon - amikor senki sincs otthon és be vannak zárva a négy fal közé - hamar úrrá lesz az unalom. Ezért is fontos, hogy sokféle játék, és rágóeszköz – mint például a csontok vagy a labdák – legyen elől, amivel elfoglalhatja magát, amíg a gazdi távol van. Minél több olyan dolog van körülötte, amivel el tudja tölteni az időt, annál nagyobb az esély arra, hogy hazaérkezésünknél a lakást olyan állapotban találjuk, ahogy azt hagytuk.

A bútorok elhelyezése

A tér optimalizálása is fontos ahhoz, hogy a kutyus jól érezze magát a lakásban. Próbáljuk meg úgy berendezni otthonunkat, hogy egybefüggő és tágas tereket hozzunk létre, ahol esetleg egy kis játszásra is lehetőség nyílhat. Tartsuk ezért a bútorokat egymáshoz és a falhoz is közel. Mindenképpen alakítsunk ki a lakásban egy olyan részt - ideális esetben egy sarkot - ami dedikáltan a blökié. Ahogy a gyerekeknek is kell egy szoba, vagy kialakított tér ahol játszhatnak, a kutyáknak is szükségük van egy saját élettérre, ahova igény esetén visszahúzódhatnak.