Kutya az autóban: hogyan maradjunk mindannyian biztonságban?

A kutyára a legtöbben szinte családtagként tekintünk. Ennek megfelelően időről-időre előfordul, hogy a kocsiban magunk mellett szállítjuk őket. Ezt természetesen minden további nélkül megtehetjük, azonban ilyenkor a legfőbb feladatunk mindenkit biztonságban célba juttatni!

Kutya az autóban: hogyan maradjunk mindannyian biztonságban?

A filmekből és a reklámokból ismerősek lehetnek az olyan képkockák, amikor a kis kedvenc az anyósülésen ülve lógatja ki a fejét a gépjármű ablakából. Elképzelhető, hogy ez jó mulatság a gazdi és a kutyus számára is, azonban igen felelőtlen magatartásnak számít. A Volvo által végzett tanulmányból kiderül, hogy egy 27 kilós állat óránként 110 kilométeres sebességnél 2000 és 4000 kilogramm közötti erővel képes nekicsapódni a körülötte lévő dolgokhoz. Éppen ezért ne kockáztassunk, hanem tegyük meg a szükséges lépéseket az állatok biztonságos szállításával kapcsolatban!Nekünk - mint sofőröknek - minden esetben az a fő feladatunk, hogy magunkat, illetve a szállított állatainkat is biztonságban tudjuk.

A magyar KRESZ szabályai szerint a kutya tárgynak, illetve rakománynak számít, amikor gépjárművel szállítjuk. Ennek megfelelően „a rakományt a járművön – annak belsejében, illetőleg rakfelületén – úgy kell elhelyezni, hogy a közlekedés biztonságát, valamint a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse.” Továbbá arra is figyelni kell, hogy „a jármű vezetőjét a szabad kilátásban és a vezetésben, a forgalom többi résztvevőjét pedig a jármű fényjelző berendezéseinek észlelésében ne akadályozza”. Végezetül pedig a rögzítés fontosságát hangsúlyozzák: „úgy legyen rögzítve, hogy el ne csússzék, le ne essék”.

Szakértők szerint szállítsuk a kutyánkat vagy az anyósülés előtti padlón, vagy a hátsó ülésen. Amennyiben valaki mással utazunk együtt, akkor a megfelelő eljárás az, ha az anyósülés előtt a padlón utazik a kedvenc, miközben a velünk utazó személy fogja a nyakörvét, vagy a pórázát. Ha csak egyedül utazunk, akkor a hátsó ülésen helyezzük el, és használjunk speciálisan kutyák számára kialakított biztonsági övet. Ez könnyen csatlakoztatható az autónk biztonsági övéhez, így a kutya sem elmászni nem fog, sem leborulni egy nagyobb fékezésnél. Beszerezhetünk akár kutyaszállító boxot, vagy kutyaszállító ketrecet is. Ezek az igényeknek megfelelően több méretben kaphatóak. Itt csak arra kell figyelnünk, hogy lehetőleg csúszásmentesen rögzítsük ezeket az eszközöket az utazás során.

A kis kedvencünket érdemes hozzászoktatni az autóban eltöltött időhöz, így semmiféleképpen ne kezdjünk több órás utazással, hiszen nem tudjuk, hogyan reagál arra. Az indulás előtt 2-3 órával már ne etessük meg, és az itatást is kerüljük el, ha lehet. Csak akkor vágjunk bele hosszabb utazásba, ha a tapasztalataink azt bizonyítják, hogy a kutya megfelelően viselkedik, és jól érzi magát a kocsiban. Ezzel azt biztosítjuk, hogy az utazás során nem kell majd oda-oda pillantanunk a kedvencünkre.

Igyekezzünk gépjárművünket is óvni az utaztatás során. A szaküzletekben kaphatóak speciális védőhuzatok, melyek segítenek megőrizni az autó tiszta belsejét. Végezetül pedig ne feledjük: a mi felelősségünk, hogy az utazás mindenkinek kellemes és biztonságos legyen, ezért tegyünk meg mindent ennek érdekében!