Mire kell figyelni, ha kutyával autózunk?

Ha kutyával utazunk nyaralni, vagy épp csak a kötelező látogatások egyikét tesszük az állatorvosnál, és autóval indulunk útnak, tisztában kell lennünk a kutya gépkocsiban való szállításával kapcsolatos írott és íratlan szabályokkal.

A KRESZ szerint a kutya „rakomány”

A KRESZ konkrétan a kutya szállítását nem részletezi; az erre vonatkozó rendelkezéseket a rakományrögzítés szabályainál találjuk. Ennek értelmében az ebet úgy kell elhelyeznünk az autóban, hogy ne veszélyeztesse a közlekedés, az utasok és a vagyontárgyak biztonságát. A kutya nem akadályozhatja a sofőrt a vezetésben és a szabad kilátásban. Az ebet úgy kell elhelyezni az autóban, hogy egy esetleges ütközésnél ne tegyen kárt az utasokban, illetve – mivel KRESZ ide vagy oda, a gazdi számára a kutya jóval több, mint „rakomány” – természetesen ő maga is a lehető legkevésbé sérüljön meg.

Hordtáska vagy doboz

Kistestű kutyákat szállíthatunk egy biztonságosan rögzíthető hordtáskában, kisállatszállító dobozban vagy ketrecben a padlón vagy az ülésen, a biztonsági övvel rögzítve. Nagyobb kutyák utaztatásához érdemes beszerezni egy biztonságiövcsattal felszerelt pórázt. Az ülésen utazó kutya után maradt szőr és nyál okozta szennyeződések megelőzése végett érdemes az eb alá egy pokrócot teríteni. Ha nagyobb autóval szállítanánk kutyát, és az ebnek gondot okoz felugrani az ülésre, szerezzünk be egy összecsukható rámpát.

Szoktassuk az ebet az autóhoz

Ha a kutya még nem autózott, egy hosszabb út előtt szoktassuk a kocsihoz. Néhány óránként álljunk meg, hogy ő is megmozgathassa a tagjait, és könnyíthessen magán. Vigyünk neki is vizet az útra, és nyáron húzzuk le résnyire az ablakot – de ne annyira, hogy kidughassa a fejét. Végezetül pedig: tűző napon ne hagyjuk az állatot az autóban, öt percre se.