Negyvenezerre is büntethetnek chip nélkül!

Január elsejével számos tavaly hozott törvény lépett hatályba - ilyen a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló kormányrendelet módosításának egy része is.

Ez alapján kötelező minden négy hónaposnál idősebb kutya chipeletetése, akinél ez nem történt meg az új év első napjára, az a szabályok szerint már büntethető, és a büntetés elérheti a 40 ezer forintot is. Emellett eltörpül a cipeltetés ára, amely minden állatorvosi rendelőben fix, 3500 forintos összeg, így azon eb tartó, aki elfeledkezett erről, gyorsan pótolja!

A chipeltetés előnye

A mikrochip beültetésének számos előnye van. A legfőbb, hogy egy olyan egyedi azonosítót tartalmaz, ami alapján bármelyik állatorvos és menhely felismeri az állatot, így elkóborlás során sokkal könnyebben visszakerül hozzánk. Ráadásul az állat teljes kórtörténete szerepel chipen, így az állatorvosoknak sokkal könnyebb dolguk lesz a gyógyításánál - még akkor is, ha most kerül először hozzájuk az állat. Ráadásul ennek birtokában bármelyik uniós országba magunkkal vihetjük kedvencünket, és köthetünk rá kisállat biztosítást is - amelynek szintén ez az előfeltétele. Kisállat biztosítással pedig komoly állatorvosi költségektől kímélhetjük meg magunkat.