Temető vagy műtő?

Tavaly ősszel még egy biztosítóval bővült a kisállat-biztosítást kínálók köre hazánkban. Immáron az AEGON-ál is lehet kötni biztosítást a kis kedvencekre. Somogy megyében eddig azonban egyetlen állattartó sem élt a lehetőséggel. Noha súlyos tíz-ezreket fizethet ki az a gazdi, akinek a kedvencét baleset éri, vagy komolyabb műtétet kell rajta végrehajtani.

A műtéti költségek egy részét, vagy akár egészét is átvállalják a hazai biztosítótársaságok. A szerződéskötést csak az egyik társaságnál előzi meg alapos vizsgálat és állapotfelmérés, a másik társaságnál nincs ilyen.

Nálunk az állatbiztosításnak nincs hagyománya – magyarázta egy állatorvos. – Vélhetően ezzel és a gazdasági helyzet romlásával magyarázható, hogy egyáltalán nem érdeklődnek a gazdik a biztosítás iránt. A biztosítás összege egyik társaságnál sem éri el a havi háromezer forintot, de nagyon sok állattartónak ez is megfizethetetlen, hát még egy nagyobb beavatkozás, műtét 50-60 ezer forintos költsége. Ezért fordulhat elő, hogy komolyabb helyzetben drága, de életmentő operációk helyett tíz esetből nyolcban a kutya végleges elaltatását kéri a gazda.

Állatbiztosítás jelenleg két társaságnál köthető. Az egyiknél a havi díj mintegy 2200 forint, és a biztosító a beavatkozás teljes összegét megtéríti. Az AEGON-nál már 990 forintért biztosítható a kutya és a macska, de itt csak az állatorvosi kamara által ajánlott műtéti költségeket, plusz annak tíz százalékát fizetik ki. A biztosítás megkötésének feltétele a fertőző betegségek és a veszettség elleni oltás megléte. A kutyák egyedi azonosítója, a chip, csak az egyik társaságnál kötelező a szerződéskötéshez, a másiknál nem. Hiába azonban a lehetőség, a somogyi gazdák közül eddig még senki nem élt vele.